Рублата продължава да пада спрямо долара

Рублата продължава да пада спрямо долара

Курсът на рублата спадна във вторник до нов рекорден минимум спрямо долара на фона на притесненията на инвеститорите от последиците от икономическите санкции срещу Москва, предаде Асошиейтед прес.

Руската валута поевтиня с над 1 процент до близо 38.80 рубли за долар към обяд. Рублата изгуби над 2.7 процента само за два дни спрямо долара. Котировките на руската валута спрямо еврото преминаха 50 рубли за едно евро и удариха 50.1008. В първия случай поскъпването на долара бе с 72 копейки, а еврото - с 86 копейки.

САЩ и ЕС въведоха допълнителни санкции срещу Русия за ролята ѝ в украинската криза, като сред санкциите е и лишаване от достъп до международните финансови пазари на някои ключови руски компании и ограничаването на вноса на някои технологии.

Американската инвестиционна банка Морган Стенли (Morgan Stanley) очаква курсът на рублата спрямо долара да достигне 40 рубли за долар, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според експертите на банката курсът на рублата е повлиян от разширението на санкциите срещу Русия, рисковете от ускоряване на инфлацията и понижаването на цената на петрола.

Руският финансист Алексей Кудрин, който бе финансов министър 11 години при президента Владимир Путин до 2011 година, посочи, че санкциите могат да доведат руската икономика до рецесия за година или две. Русия не може да се върне към висок растеж, освен ако не прилага така необходимите реформи, предупреди Кудрин, цитиран от АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?