Рублата с нов рекорден спад спрямо еврото и долара

Рублата продължи да поевтинява, като достигна нов рекорден минимум спрямо еврото и долара на фона на кризата в Украйна, икономическите санкции срещу Москва и поевтиняването на петрола, предаде Франс прес.

Курсът на еврото спрямо рублата постави нов рекорд, превишавайки символичния праг от 54 рубли, след като в петък премина прага от 53 рубли. Към към 10:45 часа московско време (9:40 българко време) стойността на еврото бе с 33 копейки по-висока спрямо равнището на закриване на търговията вчера и достигна 54,0040 рубли.

Доларът прибави 19 копейки и достигна 42,47 рубли.

Стойността на двувалутната кошница, съставена от 0,55 долара и 0,45 евро и пресметната според официалните курсове, е нараснала с 26 копейки до 47, 66 рубли.

От началото на октомври рублата почти всеки ден поевтинява рекордно спрямо долара и еврото, което е последица от западните санкции, отблъскващи чуждестранните инвеститори от Русия.

В петък руската централна банка ще заседава, за да определи равнището на основната си лихва, което в момента е 8 процента.

Понижаването на рублата, освен че подхранва инфлацията (която вече прехвърли 8 процента) и засяга потреблението на домакинствата, струва скъпо на властите. Централната банка харчи милиарди долари при интервенции в подкрепа на руската валута. РЦБ е продала на валутния пазар близо 2,5 млрд. долара на 24 октомври, съобщи на сайта си самият регулатор, цитиран от ТАСС.

РЦБ използва двувалутната кошница, за да смекчава последиците от резките колебания на валутните курсове, уточнява ТАСС. Когато обемът на интервенциите на една от границите на валутния коридор достигне 350 млн. долара, то границите автоматично се повишават с 5 копейки.

Нито данъчните плащания, нито запазването на суверенния рейтинг на Русия не успяха да вдъхнат каквато и да е увереност на рублата, коментира главният икономист за Русия и Казахстан на Ай Ен Джи (ING) Дмитрий Полевой, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес