Рублата се срина до ново дъно, инфлацията се повишава

Очаква се реакцията на Руската централна банка

Рублата се срина до ново дъно, инфлацията се повишава

Курсът на рублата днес се понижи и спадна под 70 рубли за долар за първи път от март 2016 година, като руската валута остава под натиск заради безпокойството и несигурността, провокирани от американските санкции, информира Ройтерс.

Рублата "удари" 70.16 спрямо долара при отварянето на пазара, като доведе годишните ѝ загуби до 19 процента.

В по-късната сутрешна търговия отслабна още до 69.92 рубли за долар и леко засили позицията си спрямо еврото - с 0.1 процент до 80.70 рубли за евро.

По-слабата рубла, засегната от новите санкции срещу Москва и разпродажбата на активи на други развиващи се пазари, оказа влияние на потребителските цени и още веднъж повиши нивото на инфлацията, което централната банка наскоро успя да задържи.

Руската централна банка ще заседава за лихвените проценти в петък, 14 септември, а централният банкер Елвира Набиулина каза, че двете основни опции пред ръководителите на институцията са да задържат основния лихвен процент на 7.25 процента или да го повишат.

Висши руски държавни ръководители обаче продължават да оказват вербален натиск върху централната банка, чиито управители в момента не коментират, тъй като банката спазва една седмица мълчание.

Икономическият съветник на Кремъл Андрей Белусов каза, че евентуално увеличение на лихвения процент би било "силно нежелателно".

В края на миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев изказа мнение, че лихвите по заемите в Русия би трябвало да са по-ниски.

Руската централна банка е независима институция и Набиулина е възприемана от пазарите и инвеститорите като стабилна ръка върху лоста за управление, отбелязва БТА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес