Рухнал мост блокира част от Владая, свлачище затвори пътя Рударци - Кладница

Щетите в София от земетресението се оценяват на около 1.3 млн.лв.

Земетресението от 22 май и последвалите обилни валежи доведоха до срутване на мост във Владая и част от жителите на софийския квартал останаха без транспортен достъп. Свлачище пък затрупа третокласния път Рударци – Кладница. Двете села са сред пострадалите от трусовете.

Щетите от земетресението в София се оценяват на над 1.3 млн. лв., като ще се искат помощ от държавата за възстановяването на сградите, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Пораженията в Пернишко от труса пък възлизат на над 20 млн. лв.

Слагат временно понтонен мост, аварийно избират изпълнител

Във Владая ще бъде изградено временно съоръжение, докато бъде построен нов мост, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова. Откъснати са около десетина къщи, до които няма достъп дори за автомобили на Спешната помощ и пожарната. Живеещите обаче могат да се придвижват по пешеходен мост, каза Фандъкова.

Мостът е рухнал, след като при земетресението се е разцепила подпорна стена, а последвалите поройни дъждове са допринесли за срутването му.

Столична община имала готов проект за възстановяването не само на срутилия се мост, но и на

Борисов пита кметовете защо обществените сгради не са застраховани

Кметовете на засегнатите от земетресението край Перник населени места да обяснят защо държавните и общински сгради там не са застраховани срещу земетресение. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник по време на посещение в Ямбол.

"Недопустимо е общински сгради да нямат застраховка и сега ние отново да вадим бюджетни пари. Имаме готовност, ще даваме, но се обръщам към всички – когато дойде началото на годината или застрахователният период, да си застраховат имуществото", посочи министър-председателят.

Още

още два, които бяха разрушени при предишното голямо наводнение от преди две години.

Забавянето за възстановяване на съоръженията било заради съгласуване на процедурите за възлагане с Агенцията по обществени поръчки, обясни Фандъкова. По думите ѝ при създалата се ситуация сега ще се наложи аварийно възлагане, защото няма време да се чакат три-четири месеца, за да се избере изпълнител.

Заради обилните дъждове, в понеделник се е свлякла и земна маса на една от улиците във Владая.

Детската градина във Владая пък е протекла и започва ремонт на покрива ѝ, каза Фандъкова. Тя уточни, че сградата на забавачката и училището във Владая не са пострадали от земетресението.

Две са опасните за живеене къщи във Владая, чиито конструкции са засегнати вследствие на земетресението. Фандъкова в понеделник посети едната от тях. От едната къща хората са напуснали и живеят на друго място, докато живеещите в другата отказали да я напуснат, обясни столичният кмет. Тя се надява днес те да получат фургон, за да спят в него.

Училището в Мърчаево затворено

Училището в Мърчаево, което пострада най-сериозно от труса на 22 май край София, е затворено, защото е опасно. Това е причината около 50-те деца да започнат да ходят на училище в детската градина във Владая, обясни Фандъкова.

Кметът на Загреб Милан Бандич, който е на посещение в София, покани 50-те ученици да посетят Хърватия за две седмици.

Към момента стойността на щетите след земетресението в София се оценяват на около 1.3 млн. лв., каза Фандъкова. Тя посочи, че ще се искат пари от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да поправят пораженията.

Във вторник два екипа ще продължат да описват щетите във Владая и Мърчаево. На всяка щета ще бъде направено досие. Комисията ще отпуска средства за сгради, които са пострадали от земетресението при условие, че имат всички необходими документи, каза Фандъкова.

Свлачище затвори пътя Рударци - Кладница

Обилните валежи активизираха свлачище, което затвори третокласния път Рударци - Кладница. Въведен е обходен маршрут през вилна зона Делта Хил, съобщиха от агенция “Пътна инфраструктура”.

Поне осем къщи ще бъдат съборени в пострадалото от земетресението и дъждовете пернишко село Дивотино, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той и еврокомисарят Кристалина Георгиева се включиха днес в огледа на пострадалите от труса сгради в Дивотино.

Заради ново свлачище на пътя към София през старопланинския проход "Петрохан" се ограничава движението на автомобили с тегло над 5 тона, съобщиха от областното пътно управление в Монтана. Пропаднало е едно от платната в участък между село Гинци и Годеч. Участъкът е сигнализиран, но водачите трябва да се движат с повишено внимание. При село Гинци има и старо пропадане на едното пътно платно, заради което ограничението досега беше за автомобили над 10 тона.

 

Заради проливните дъждове нивото на реките започна да се покачва и има опасност от преливане. Засега няма данни за сериозни наводнения. Получените през изминалото денонощие сигнали са основно за наводнени дворове, мазета и приземни етажи.

 

Най-голям риск от разливи има за реките Осъм, Вит, Янтра и техните притоци.

 

В 15 области на страната е обявен код оранжев заради очаквани значителни валежи. Той е валиден за Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян.

 

До момента подадените молби за помощи от държавата са над 330. Тази сутрин в селото не е отворила врати една детска градина, която е сериозно пострадала от земетресението.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, заедно със зам.-министъра Валентина Симеонова и директора на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, също посетиха Дивотино. На място те се запознаха с работата на социалните работници, които от четири дни приемат молби от пострадалите жители на селото.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева пък посети Съдебната палата в Перник, която също пострада при труса.

Споделяне

Още по темата

Още от България