Рухналата сграда в София - лошо конструирана и лошо изпълнена

Груби нарушения при проектирането и изпълнението на строежа са причина за рухването на сградата на столичния бул. "България" в края на миналата година, при което загина един строителен работник, а други петима бяха ранени. Най-вероятно прокуратурата ще повдигне обвинения срещу 6 или 7 лица с инцидента, съобщи във вторник градският прокурор на София Бойко Найденов.

По време на проверката, извършена от работна група на държавния строителен контрол с участието и на външни експерти, са били констатирани груби нарушения както в проектирането, така и в изпълнението на самия строеж.

Сред тях, по вина на фирмата - конструктор е незаложен достатъчен процент на сигурност на плочата, която рухна. Самата тя е изработена от недостатъчно материал и е била по-тънка с 2 см от предвиденото - 20 вместо 22. Материалът пък е с якостен коефициент 15 вместо 25.

Между долната плоча и рухналата има огромно празно пространство от 18 м, което е допринесло за ефекта.

В нарушение е и самото строително скеле - без необходимия проект, тръбите му са на разстояние 1.90 вместо 1.50 м и не могат да издържат тежестта на бетонната плоча и трите жилищни етажа, които е трябвало да бъдат построени отгоре ѝ.

Сред другите констатирани нарушения са липсата на всякаква организация на строителната площадка, където не се е знаело кой за какво отговаря.

Найденов уточни, цитиран от БНР, че предстои конкретизация на обвиненията, призоваване на хората, които да опишат какво точно не е направено както трябва, и повдигане на обвиненията.

Прокуратурата ще провери и други обекти на строителя и проектанта на срутилата се сграда - "Радо" ООД, "Евробилд" и "Мастерфикс". Досега разследващите имат информация за две такива, едната от които е хотел в курорта Дюни.

И министерството на регионалното развитие разпространи във вторник съобщение за причините за инцидента. В него се казва, че според техническата експертна комисия, вероятните причини за срутването на сградата са загубата на устойчивост на тръбното метално скеле, продънването на плочата на първия етаж от технологичен товар, появата на големи деформации в отслабената от инсталационни тръби зона на плочата на първия етаж, както и претоварването и разрушаването на скрепващи съединения на скелето от допълнителния товар от пресен бетон.

Споделяне

Още от България