С космическа скорост

Рухналият хотел се сдобил с "изрядни" строителни документи само за ден

Задържан е "г-н Георгиев", който пратил работниците да къртят, намерено е тялото на още една от жертвите

Срутилият се в курорта "Слънчев ден" хотел "Вероника" на пловдивския бизнесмен Георги Гергов е получил само за един ден разрешително за извършваните в обекта строителни работи, стана ясно от документа, обявен от община Варна, която първоначално не искаше да даде информация по казуса. Според представители на бранша това е "космическа скорост за получаване на разрешение за строеж", при положение, че по закон срокът за разглеждане на такива документи е 10 дни, но рядко се спазва.

Близо денонощие след инцидента властите мълчат за броя на загиналите и затрупаните, които продължават да се издирват, но шансовете да са оцелели под руините стават все по-малко. Малко преди 20 часа в четвъртък беше открито още едно тяло, като в момента върви разпознаването му. Така официално жертвите вече са две, а още поне двама се издирват под руините на обекта.

Инвеститорът на обекта "Международен панаир Пловдив" е имал документи за събаряне на сградата и строителство на нов хотел, става ясно от издаденото разрешение за строеж.

Първоначалното намерение на Георги Гергов е било да събори изцяло "Вероника" и да вдигне нова сграда. Проектът е подаден в началото на годината. Разрешение обаче не е дадено, тъй като хотелът е на самия бряг и попада в забранената за строителство зона "А", а и край терена имало свлачищни процеси. След това е подаден нов проект - за ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване. "Разрешената за събаряне една трета касае фундиране на основите, включва и ново изграждане. Но не става дума за цялата сграда. Всичко по документацията е изрядно", заяви шефът на РДНСК-Североизток Галин Баев.

Засега изпълнителят на проекта за изграждането на нов хотел на мястото на стария 11-етажен – фирмата "Планекс" прехвърля отговорността за случилото се на наетия подизпълнител "Бултранспорт груп", а той от своя страна трета фирма - "Дигинг". Нейният управител Георги Георгиев, който е дал нарежданията за разяне на арматурите на ръка от работниците, е бил арестуван, след като се оказало, че се опитал да избяга от органите на реда, искащи да го разпитат.

Инвеститорът – пловдивският бизнесмен Георги Гергов, все още мълчи и не е излязъл с официална позиция.

От Главна инспекция по труда съобщиха, че работниците са били без трудови договори и не са били инструктирани за безопасност.

Първоначалният отказ да се предостави каквото и да е информация нагнети напрежение сред роднините на загиналите. Те искаха да влязат в руините и сами да започнат разчистването на отломките, отчаяни от неадекватната реакция на властите и собствениците на обекта.

Поне четири жертви

Най-малко четири се очаква да бъдат жертвите след трагичния инцидент в навечерието на Великденските празници.

Тялото на 40-годишният Борислав Стефанов беше открито още в сряда вечерта.

Под руините са Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов и Румен Кирилов, съобщи Иван Иванов, директор на Областната инспекция по труда във Варна.

Под отломките на 11-етажната сграда най-вероятно има още един мъж, чието име засега не се съобщава.

Единственият шанс да са живи е, ако са успели да се скрият в някой джоб, стана ясно от думите на Тихомир Тотев, директор на пожарната служба във Варна. С напредването на времето обаче вероятността да са оцелели става все по-нищожна.

Издирването на затрупаните продължи цяла нощ с термовизионни камери, но без резултат. Сутринта в търсенето бяха включени и специално обучени кучета.

След като не са установени признаци на живот под руините, от сутринта в разчистването на терена е включена и тежкотоварна техника.

Ромите като пушечно месо

Безработни роми от селата около Варна, наети без трудов договор са изпратени да съборят хотела, без да им е правен инструктаж. Работили са от около десетина дни на обекта срещу 30 лв. надница дневно. Сутрин ги събирали с микробус от жп гарата и ги водели на обекта. Знаят само малкото име на шофьора - Йоско.

Част от работниците оставали и след работно време – 17.30 часа. Защото им се плащало допълнително по 5 лв. на час. Това стана ясно от разказа пред телевизионните камери на Райчо Стефанов, баща на затрупания Манол.

Във фаталната сряда цял ден работниците работили по събарянето на хотела. Част от тях си тръгнали, други останали. "Г-н Георгиев" наредил на останалите да режат основите на наклонила се вече опасно сграда. Казал им, че той ще се качи на високо и ако стане опасно, ще викне и имат около 30–40 минути да се измъкнат. Двама от работници отказали, което ги спасило. Останалото е отломки, прах и пепел. Това разказа пред телевизионните камери един от оцелелите на име Стоян.

"В 17:30 часа, когато всички длъжности лица са си били заминали, разпоредено е от лице, за което нямаме информация как се казва и какъв се представлява на тези работници, да влязат и да започнат къртене с къртачи и рязане с резачи", каза Иван Иванов, началник на Инспекцията по труда във Варна.

Един от оцелелите: "Изгониха ни като кучета"

Останалите под руините Йосиф, Борис и Манол са роднини на оцелелия Стоян. Един от тях е загиналият на място. Разпознал го по дрехите, защото бил неузнаваем. Стоян също е бил на обекта в сряда, но си тръгнал по-рано.

"Явно това ми е спасило живота. Сигурно ако бях и аз, и аз щях да съм един от тях. Досега никой не ни казва нищо, кой е починал, кой е загинал, никой нищо не ни казва. Снощи се събрахме 40 човека мъже, молим се да ни пуснат и ние да помогнем с нещо, никой не ни пуска, изгониха ни като кучета", каза оцелелият Стоян.

"Те ги карат след работно време извънредно, 5 лв. плащали им на час, тъй ми каза сина ми докато беше жив. Сега знам, че е умрял... И затова ви казвам, не ми трябват нито пари вече, нито нищо. Той, сина ми загина. Той ми беше сърцето на мене", разказа покрусеният баща на Манол – Райчо Стефанов.

Космическо изстрелване на разрешителното за строеж

След като близо 20 часа община Варна мълча около разрешителното за строеж и документацията по обекта с оправданието за започналото разследване, внезапно промени мнението си и публикува документа.

От него става ясно, че главният архитект на общината Виктор Бузов е издал разрешителното за строеж в рамките на един ден. Инвестиционният проект е внесен на 4 март 2015 г., а на следващия ден вече е издадено строителното разрешение, което е влязло в сила от 20 март.

Разрешителното за строеж е издадено на "Международен панаир Пловдив", в което Георги Гергов е мажоритарен собственик. То е за "ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника".

Премахването на съществуващите сгради е трябвало да стане съгласно одобрения план за безопасност и здраве. Строителните отпадъци и изкопните работи е трябвало да бъдат извозени на терени за рекултивация. Строителството на обекта в периода от 15 май до 1 октомври е било забранено, става ясно от разрешението за строеж. .

Началникът на РОНСК Варна е издадал "заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи и заповед за назначаване на техническа експертна комисия", която ще работи от 15 до 30 април, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Груби нарушения при технологията за събаряне

При срутилия се хотел има грубо нарушаване на технологията на събаряне, каза изпълнителният директор на "Планекс" Христо Димитров пред БНР. Той обясни, че 11-етажната сграда е трябва да се събаря отгоре надолу.

"Те, въпреки че са предупредени, дори имат писмено предупреждение да не пускат хора вътре, извън работно време са ги вкарали и се е получило това", каза Димитров.

"Това е специфична и опасна дейност и трябва да работят хора, които разбират от това нещо. Нормално е във всеки един процес да се наемат различни фирми, които са специализирани в конкретната дейност", допълни още единият от собствениците на "Планекс".

Христо Димитров заяви, че не познава лично собственика на фирма "Дигинг" Георги Иванов Георгиев. "Г-н Георгиев" беше посочен от ромите, като човека дал им указания да режат с флекса основите на сградата.

Разпити на подизпълнители

Иван Георгиев, син на собственика на фирма "Дигинг", и Янка Митева, собственик на "Бултранс груп", са обещали пълно съдействие за изясняване на инцидента, съобщи БНР.

По случая тече разследване. Разпитват се хората били на мястото на трагедията. Все още няма официално съобщение от прокуратурата дали е образувано дело.

"Планекс" е една от големите строителни компании. Ползва се с добро име в бранша с качественото си строителство. Досега не са имали инциденти с фатален край на техни обекти. Реакцията им по този случай обаче е неадекватна, като дори на сайта им в интернет липсва каквато и да е информация.

Курортният комплекс "Слънчев ден" пък е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Подозренията на близките на загиналите са, че сега ще се опитат да изкарат ромите виновни, като докажат, че са влезли на тяхна глава да крадат арматура от обекта.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?