Рухналото училище в Казанлък било без строителна документация

Сн. БГНЕС

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Стара Загора и Районната прокуратура в Казанлък ще разследват причините за срутването на част от крилото на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков“ в града.

Инцидентът стана в понеделник при планов ремонт и по чудо се размина без пострадали, защото срутилата се част от сградата не е била използвана за учебни занятия. Към рухналото източното крило на математическата гимназия трябвало да се пристрои Националният център по природо-математически науки в Казанлък.

Инженер-конструктор от фирмата-проектант на строежа на бъдещия Национален център по природоматематически науки в Казанлък заяви, че е липсвала строителна и техническа документация на гимназията. "Сградата е строена през 30-те години на XX век. Липсата на каквато и да е строителна документация е изиграла лоша шега", заяви Иван Маринкев, цитиран от БНР.

Фирмата е проектирала бъдещата сграда единствено на базата на снимки, огледи и чертежи, предоставени в община Казанлък на училището, правени за санирането му. По думите на проектанта една от причините за инцидента са обилните дъждове, които намокрили основата на сградата и тя рухнала под собствената си тежест. Фирмата-изпълнител е трябвало да уведоми проектанта за констатираните проблеми по конструкцията, но не го е направила.

Първата копка на бъдещия център за природо-математически науки бе направена буквално преди дни от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?