"Ню Йорк таймс":

Рухването на КТБ осветлява връзката между бизнеса и политиката

Стив Ханке: Смъртоносният коктейл частни лица с тъмна репутация и политици винаги води до сълзи

Снимка: Ройтерс

Фалитът на КТБ е първият в Източна Европа след банковата криза в региона през 90-те години. И понеже КТБ отдавна е финансов брокер на елита в България, нейното рухване хвърля светлина върху връзката между бизнеса и политиката в България. Така авторитетният "Ню Йорк таймс" коментира фалита на българската банка.

В статията се цитира мнение на български експерт, според когото тази банка е имала влияние в политически кръгове, което е помогнало за нейното бърза разрастване.

"Но това бързо разрастване, не е било върху солидни основи, а банката е следвала корупционни практики", твърди експертът.

Банкрутът на КТБ може да доведе до внасянето на съдебни искове към държавата от големите акционери и вложители, посочва нюйоркското издание.

Професорът по икономика в университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке, който е познавач на България, казва пред вестника, че случилото се сега с КТБ е "част от модела след разклащането на комунизма в България през 1989 г.".

По думите му този "смъртоносен коктейл" се състои от "частни лица с тъмна репутация", примесени с "български политици, на които човек изобщо не може да има доверие". И всичко това "винаги завършва със сълзи", заключава пред "Ню Йорк таймс" Ханке.

"Файненшъл таймс" привежда заключението в одиторския доклад на "Ернст енд Йънг Делойт България" и AFA, че банката е "следвала неконвенционални и некоректни бизнес практики, като е извършвала сложни операции с цел да се прикрие същността на сделките и трансакциите".

"Отпускането на кредити е ставало чрез специално създадени компании посредници (special purpose vehicle), холдингови компании и други подобни, което е несъвместимо с почтената банкова практика", пише в доклада, цитиран от изданието.

Деловият вестник обръща внимание и на вестта, че номинираният за премиер на България Бойко Борисов е представил състава на своето правителство на малцинството, което "Файненшъл таймс" окачествява като "крехко".

Сред първите задачи на Борисов са възстановяването на стабилността след двата избора на парламент в рамките на 16 месеца, както и възстановяването на доверието в банковата система след рухването на КТБ (четвъртата по големина банка в България) и заради вероятното уволнение на управителя на БНБ заради лошия надзор.

Българската икономика понесе удари под управлението на ръководеното от социалистите правителство - рязък спад в чуждестранните инвестиции и блокирането на милиони евро от фондовете на ЕС заради корупцията при търговете за тяхното усвояване в инфраструктурата и проекти за регионалното развитие, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?