mediapool.bg Ти си това, което четеш

Руини от древна Сердика ще се експонират при метрото с европари

16:00 | 17 юни 2010 | 5 коментара

Разкритите в центъра на София при строежа на разширението на столичното метро останки от древна Сердика ще се експонират с пари от Оперативната програма "Регионално развитие", финансирана от ЕС. Това стана ясно в четвъртък, когато кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на културата Вежди Рашидов направиха обиколка на археологическите разкопки заедно с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Стойността на проекта е 20 млн. лв., като в него е включено пространството под Ларгото и новоразкритите руини пред ЦУМ. Уорлик заяви, че подобни проекти могат да получат финансиране и от американски фондации, базирани в България. Той каза, че целият свят трябва да се запознае лично с богатото културно наследство на България.

Досега археологическите разкопки се финансират от общинската фирма “Метрополитен“.

Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов каза, че старините датират най-рано от първи век. Последната разкрита сграда е на средновековна църква, която ще бъде демонтирана и експонирана отново, след като се разкрие пластът под нея.

По думите му в момента пред ЦУМ са разкрити осем помещения от дворцова сграда, но се предполага, че най-големият дворец ще е под паважа на пл. "Св. Неделя". Чобанов сравни разкритата 19 дка археологическа част с Форума на Рим - мястото, където са живеели най-богатите по онова време.

“Няма опасност за археологическите останки“, каза още Чобанов и добави, че линиите на метрото ще преминава на дълбочина 24-25 м под тях.

Според него обаче част от старините в този участък са били унищожени при застрояването на центъра на София. Тази теза беше подкрепена и от арх. Константин Пеев, който се занимава с археологическите проучвания. Той коментира, че части от античния град Сердика са били открити и унищожени, когато през 1953 г. са копани основите на магазина ЦУМ и на хотел "Шератон“.

Главният архитект на София Петър Диков обяви, че няма да се строи планираният подземен паркинг при метростанция Сердика, заради археологическите находки.

Фандъкова посочи, че проектът за изграждането на метростанция "Св. Неделя" е преработен за четвърти път и според последния вариант отпреди няколко дни археологическите находки няма да се преместват и ще се експонират отново след строителството, а метростанцията ще се гради чрез миньорски способ.

Входовете за метростанцията "Св. Неделя" ще са от сега съществуващия подлез до Централни хали и от подлеза пред ЦУМ, където ескалаторите ще бъдат отделени от археологическите обекти с панорамен прозорец.

При разговорите си с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик Рашидов посочи, че ще разчита на помощ от американска страна за изграждането на български културни центрове в различни градове в САЩ. От септември ще започне реформирането на българските културни центрове в Европа, каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му лоша стратегия и недобросъвестност са ги превърнали в неработещи, а желанието на министерството е те да работят.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: