Румъния - "Долината на Жиу" на ЕС

С милионите си потенциални имигранти, със скандалите и злоупотребата с власт, Румъния в европейските дела е онова, което бяха миньорите от Долината на Жиу в румънската политика през 90-те години - едно постоянно заплашително присъствие, твърди в интервю за "Евениментул зилей" британският анализатор и преподавател от Университета в Брадфорд Том Галахър.

Смятаният за един от най-големите европейски експерти по въпросите на Румъния предупреждава, че държава, опустошена от комунизма и ограбена за втори път от наследниците му ще бъде истинска бомба със закъснител в ЕС. В краткосрочен план лавината от еврофондове ще позволи на Социалдемократическата партия /РСДП/ да установи тотална доминация. ЕС, който се гордее, че е премахнал заплахата от възраждане на диктатурите в Испания, Португалия или Гърция, фактически ще подкрепи в Румъния една скрита диктатура. В дългосрочен план ще нараства заплахата от национализма. Може да се очаква появата на политическата сцена на нов силен лидер, в сравнение с който Корнелиу Вадим Тудор ще изглежда като безобиден клоун.

Галахър смята, че евентуалното отлагане на присъединяването на Румъния с 5 или 10 години ще позволи в страната да се извършат реални реформи. Много румънци ще разберат, че бившите комунисти са пропилели реалния шанс Румъния да догони съседите си.

"Не виждам социалдемократи в РСДП, така както не виждах комунисти в Румънската комунистическа партия. Алфата и омегата и на двете са връзките и интересите. Партията на Илиеску и Нъстасе е една огромна семейна фирма, с обект на дейност - политиката. Социалдемократите са лява партия, подкрепяна от най-богатите. Лидерът им говори за социална защита, но може да си позволи да прати децата си в най- скъпите училища и да има безценна колекция от картини.

Предшественикът му в периода между 1992 и 1996 г. Николае Вакарою бе директор на голяма частна банка. Много от депутатите- социалисти използват парламента не за социалдемократическата кауза, а за собствените си бизнес- интереси", твърди британският експерт.

"Лидери на европейската левица като португалецът Антонио Гутиереш бяха измамени, за да позволят на РСДП да влезе в Социалистическия интернационал. Днес най-близкият съюзник на румънските социалдемократи в Европа е може би "Форца Италия" на Берлускони. Сделките в Румъния направиха милионери много членове на италианската управляваща партия.

Не само в Румъния обаче понятията "ляво" и "дясно" са изгубили значението си", смята Том Галахър.

Той прогнозира, че въпреки предупрежденията на Европейския парламент, правителството на Нъстасе ще продължи да се радва и занапред, по чисто стратегически и/или бизнес причини, на подкрепата на европейски лидери като Блеър, Берлускони и Азнар.

"РСПД успя да убеди Брюксел, че една Румъния, в която се нарушават принципите на демокрацията заслужава все пак да бъде приета. Фактът, че либерали, демократи и етнически унгарци побързаха да защитят социалдемократите в Брюксел показва, че това не е истинската опозиция.

Те биха приели да влязат в коалиция със социалдемократите след изборите през есента. Твърде възможно е РСДП да се опита да ги привлече в едно правителство на националното единство. Кой тогава ще посмее да заяви, че в Румъния демокрацията е гнила. А с милиардите евро от Брюксел нито един румънски политик няма да умре от глад".

"Всъщност става дума за онова, което големият румънски политик Титу Майореску нарече преди повече от век румънската болест - формата без съдържание. Думи, диаграми, оценки, доклади, планове заменят конкретните действия. За съжаление немалко бюрократи в Брюксел се оставят да бъдат измамени с подобни хватки", посочва британският анализатор.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?