Румъния бави компанията за управление на Дунав мост II

Строящият се Дунав мост ІІ

Политическите конюнктурни проблеми в Румъния бавят учредяването на българо-румънската компания, която трябва да управлява Дунав мост II. Това каза във Видин министърът на транспорта Ивайло Московски, който инспектира строителството на съоръжението и прилежащата инфраструктура. България дори се е оплакала в Европейската комисия заради проблема, стана ясно от думите му.

Имаме няколко опита за срещи, изпратили сме писма, водим кореспонденция, но за момента отговорът от румънската страна е, че нямат мандат за водене на такъв тип преговори, каза Московски, цитиран от БТА.

 

"Аз искрено съжалявам, ако изпаднем в ситуация да имаме готово съоръжение, а да нямаме компания, която да го управлява и затова е много важно да се изгради такава структура и да се управлява съоръжението. Дали сме три варианта за такава компания, а за проблема сме информирали и Европейската комисия", каза Московски.

 

Мостът при Видин-Калафат ще бъде напълно съединен през първата седмица на ноември и по него ще може да се преминава пеша. Остава да се изгради още един сегмент, който е с дължина 18 метра. Трябва да се извършат хидроизолационни дейности, които зависят изцяло от температурата на въздуха, като тя трябва да е над 5 градуса. Ако това не стане, ще търсим допълнителни технически решения или ще трябва да чакаме пролетта на следващата година да се изпълнят всички довършителни работи, обясни Московски. Общата дължина на съоръжението е 1791 метра.

 

"Очаквам проектът да осигури нови инвестиции и да даде икономически тласък на този регион, както и да доведе до откриването на голям брой работни места за местното население", каза министър Московски.

 

Очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация е над 100 хил. превозни средства. "Нашата страна трябва да е готова за този трафик затова ние полагаме големи усилия за развитие на целия транспортен коридор", допълни министърът.

Споделяне

Още от Бизнес