Румъния даде зелена светлина на "Шеврон" за проучвания на шистов газ

Румъния даде зелена светлина на "Шеврон" за проучвания на шистов газ

Румънското правителство издаде американската компания "Шеврон" три лиценза за проучване на шистов газ в три находища близо до Черно море. "Шеврон" ще инвестира" най-малко 56 милиона долара в проучванията, които могат да продължат между 4 и 10 години, предаде Ройтерс.

Компанията получава правото да търси газ в находищата Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Румънският в. "Гъндул", цитиран от БТА, уточнява, че одобряването на споразуменията на 28 март е станало след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания. Анексът, който съдържа основните предвиждания на трите споразумения, е класифициран.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на Шеврон, официални източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за неконвенционален газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране на лиценза на "Шеврон", припомня "Гъндул".

Вестникът припомня, че "Шеврон" има и периметър за проучване и експлоатация в района на град Бърлад, Източна Румъния.

На 18 януари т.г. България наложи безсрочен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Така бе ревизирано правителственото решение от 16 юни 2011 г., с което след конкурс, спечелен с бонус за държавната хазна от 30 млн. евро, дъщерното на "Шеврон" дружество "Шеврон България Експлорейшън" получи право да търси шистов газ в Блок-1 Нови Пазар в Североизточна България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес