Румъния е изправена пред рецесия

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния е спаднал с 0,6 процента през третото тримесечие спрямо същия период на 2011 г. и с 0,5 процента спрямо предходното тримесечие, а икономическият растеж за деветте месеца се е ограничил до 0,2 процента, сочейки риск от стагнация или дори рецесия през 2012 г., съобщи Медиафакс, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

В средата на годината институтът ревизира данните и обяви икономически растеж от 0,7 процента, а мнозинството от международните финансови институции прогнозираха икономически растеж за тази година под 1 процент, което е доста по-малко от първоначалните очаквания.

Като се има предвид еволюцията на БВП през последното тримесечие на миналата година обаче, когато се усети ефектът от много добрата земеделска продукция, а времето беше подходящо за строителство и транспорт, както и ограничаването на икономическия растеж през първите девет месеца на тази година до 0,2 процента, е почти сигурно, че икономиката ще завърши тази година на същото ниво като миналата или дори с лек спад, прогнозират анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?