Румъния е получила с 13% по-малко руски газ от заявеното

Румъния е получила с 13% по-малко руски газ от заявеното

Румъния е получила в петък с 13% по-малко от количествата руски природен газ, заявени от румънската газотранспортна компания ”Трансгаз”,  съобщи в събота румънската агенция ”Регнум”, цитирана от ”Фокус”.

Румънският енергиен министър Резван Нуколеску заяви, че няма повод за безпокойство. Той се е срещнал с посланика на Русия в Румъния Олег Малгинов, който съобщил, че такива ситуации са възможни и занапред.

”Трябва да започнем да привикваме към такива ситуации”, коментира Николеску.

Румъния съобщава за намаляване в доставките на руски газ от средата на миналия месец. На 12 септември Букурещ съобщи за 5-процентно намаление в обемите, а от 16 септември – с 10%.

”Газпром” коментират, че изпълняват всички условия, изложени в договорите, но говорител на руската компания призна, че има ”определени отклонения от заявките”.

Подобни ”отклонения” бяха усетени и от други европейски държави, като подозрението на повечето наблюдатели беше, че по този начин „Газпром” наказва всеки, който организира реверсивни доставки за Украйна. Най-остър проблем има Словакия, която организира реверсивни доставки на руски газ към Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес