Румъния е включена в плановете за глобално препозициониране на американските сили

Румъния е включена в плановете за глобално препозициониране на американските сили, пише днес в. Адевърул, като се позовава на публикация на Вашингтон поуст. Американското издание от своя страна цитира неназовани официални източници от Пентагона, които дават подробности за новата концепция за препозициониране на американските военни сили след края на студената война.

Според плановете големите бази, каквито са тези в Германия, Турция, Саудитска Арабия, Южна Корея, ще бъдат заменени с десетки "оперативни бази", разположени в Южна Европа, Близкия изток и Азия, пише Адевърул.

Шестдесетте хиляди американски военни, базирани в Германия, ще бъдат изтеглени и транспортирани до САЩ, откъдето чрез ротация ще бъдат изпращани на мисии за по шест месеца в страни като Румъния, Полша и България, които са по-близо до Балканите и Централна Азия и които са по-малко рестриктивни от Германия, отбелязва вестникът.

Адевърул цитира лондонския вестник Индепендент, според който на румънските власти е било съобщено, че 15 000 американски войници ще бъдат изтеглени от Германия в обозримо бъдеще, за да бъдат предислоцирани в Румъния и България.

Евениментул зилей цитира публикацията на Вашингтон поуст и отбелязва, че новите оперативни бази ще бъдат от "спартански тип". В новите бази няма да дойдат хиляди военни, чието присъствие допринася за икономическото развитие на съответната зона, както се случваше досега, посочва Евениментул зилей.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?