Румъния е заплашена от негативен доклад и европейски санкции

Управляващите в Букурещ се опитват да омаловажават реакциите на Запада

Крин Антонеску и Виктор Понта

Два дни преди Европейската комисия да публикува ключовия си доклад за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка румънски медии прогнозират, че страната ще бъде остро разкритикувана заради атаката на правителството на Виктор Понта и Социал-либералния съюз (СЛС) срещу правовата държава.

Опасенията на Европейската комисия и на ръководителите на държави от ЕС, свързани със скоростта и начина, по който правителството и парламента засегнаха ролята на Конституционния съд, отстраниха президента Траян Бъсеску или уволниха омбудсмана и двамата председатели на парламента са съвсем реални, пише вестник "Ромъния либера" и допълва, че властите в Букурещ се опитват да омаловажат реакциите на Запада.

Според сегашните управляващи европейските държави са лошо информирани или дезинформирани от приближени на отстранения от поста президент Траян Бъсеску.

В края на миналата седмица премиерът Виктор Понта направи двудневно посещение в Брюксел, за да обясни политическата ситуация в Румъния. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изразиха пред Понта загриженост за състоянието на демокрацията в Румъния..

Европейската комисия дори връчи на румънския премиер списък с въпроси по проблеми, които тревожат Комисията. След завръщането си в Букурещ Понта обяви, че е отговорил писмено на списъка, като уточни, че това са били въпроси, а не искания.

От Европейската комисия обаче в понеделник заявиха, че не са получили до този момент официално писмо от премиера на Румъния, в което той да поеме ангажимент за изпълнение на препоръките на Брюксел.

"Не сме получили формално окончателното писмо на румънските власти, премиерът Понта се ангажира писмено спешно да поеме ангажиментите, очакваме потвърждение писмено, особено по препоръките, отправени в срещата с председателя на ЕК Жозе Барозу миналата седмица", заяви говорителят на комисията Оливие Баи, цитиран от БТА.

Няма време за губене, ясно е, че имаме спешна нужда от писмото, добави Баи.

Изпълняващият временно длъжността президент Крин Антонеску, който е председател на Сената и лидер на една от партиите в управляващата коалиция, заяви, че препоръките на Брюксел не са "десетте божи заповеди", тъй като Румъния е суверенна държава. "Президентът на Румъния, даже и временният президент, не приема заповеди от никого освен от парламента и румънския народ", каза Антонеску.

Какво рискува Румъния?

Под заглавие "Какво рискува Румъния" в. "Ромъния либера" пише за аварийните лостове на Европа спрямо Букурещ – досието Шенген, банковата система, чуждестранните инвестиции и средствата от ЕС.

Напрегнатата политическа ситуация в Румъния предизвика бурни реакции. Ако правителството не обърне внимание на тези предупреждения, Румъния ще загуби много, отбелязва изданието.

"Ромъния либера" посочва, че важно финансиране, като средствата от ЕС, може да бъдат спрени, както стана неотдавна с Унгария, а присъединяването към Шенген може да бъде компрометирано, защото зависи от Механизма за сътрудничество и проверка.

Като анализира последствията за Румъния от политическите събития през последните седмици, "Ромъния либера" отбелязва, че освен продължаването на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка (което е сигурно), е възможно за румънските граждани отново да бъдат върнати визите за пътуване в ЕС.

Бившият външен министър на Румъния и Кристиан Дяконеску пък вижда три типа санкции, които Румъния рискува да ѝ бъдат наложени, ако управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) не изпълни навреме изискванията на Брюксел и не възстанови правовата държава, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

"В понеделник ще се появят серия официални изявления от парламенти на страни членки на ЕС. В сряда, 18 юли, тази поредица от декларации ще кулминира с декларация от страна на Германия", заяви Дяконеску в предаване по Б1 Ти Ви, като уточни, че в случая на Германия става дума за декларация на "най-високо ниво" и "отвъд политическите семейства".

"Същевременно ще се появи докладът в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който ще има две отделни глави: анализ на правосъдието за петте години и начин на изпълнение на четирите ключови критерия, за които се говореше през цялото време, и отделно политически компонент", посочи Дяконеску.

Политическият компонент ще съдържа всички елементи, за които Европейската комисия и страните членки са съгласни, че представляват нарушения на правилата за функциониране на правовата държава в Румъния.

Вторият тип санкциониране ще бъде чисто политическо, обясни Дяконеску, като уточни, че става дума за започване на наказателна процедура в Европейския съд на основание член 258 от Лисабонския договор, като следва да се реши дали нормативните актове, одобрени в една членка на ЕС, са съвместими или не с европейското законодателство.

Ако се установи, че нормативните актове, приети от новата власт в Букурещ през последните две седмици, не са съвместими с европейското законодателство, тогава започва процедурата за нарушение.

Третата възможност е свързана с налагането на санкции за "сериозни и трайни нарушения" на европейските норми въз основа на разпоредба, включена в Договора от Ница през 2003 г., в контекста на появяването в Австрия на режима на екстремиста Йорг Хайдер.

Дяконеску обясни, че този механизъм включва блокиране на правото на вот, което би означавало, че де факто Румъния ще бъде изключена от процеса на вземане на решения.

Бившият външен министър подчерта, че евроатлантическите партньори знаят точно какво се случва в Румъния и "нямат нужда от никакви аргументи повече". "Няма нужда вече да се казва каквото и да било. Всичко лошо, което можеше да се направи, беше направено. Сега се обсъжда моментът и тежестта на реакцията, която ще предприемат. Не се поставя въпросът "дали", а "кога", за наше съжаление", добави Дяконеску.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?