Румъния е завършила своята част от газовата връзка с България

Тръбопроводът за свързване на газопреносните мрежи на Румъния и България е завършен на румънска територия, съобщи в понеделник румънският вестник "Путеря", цитиран от БТА. От българска страна изграждането също е на финалната права, макар че започна по-късно, посочва изданието.

 

Представители на румънската компания Трансгаз не можаха да съобщят подробности за официалното откриване на газопровода Гюргево-Русе, но посочват, че това ще стане до края на годината. От българското министерство на икономиката и енергетиката заявяват, че интерконекторът ще бъде пуснат в експлоатация от 1 януари 2014 г.

 

Първоначално газопроводът не бе от особено значение, тъй като България не е производител на природен газ и Румъния не би имала какво да внася директно, коментира изданието. Но, след като България обяви, че иска да се свърже с Трансадриатическия тръбопровод – проект, който бе предпочетен от консорциума "Шах Дениз ІІ" в ущърб на "Набуко", за да пренася азерски газ до Европа, става възможно газът от Азербайджан да пристигне по този начин и в Румъния, пише "Путеря".

 

Газопроводът Гюргево-Русе, който ще минава под река Дунав, ще има максимален капацитет от 1.5 млрд. куб. м. газ годишно от България в Румъния, а минималният капацитет от Румъния в България ще бъде 500 милиона куб.м. газ годишно, посочва вестникът.

 

Газопроводът ще има обща дължина от около 25 км, от които 5.2 км на територията на Румъния, а 4.14 км е частта под реката. Ще бъдат изградени и две измервателни станции в Русе и Гюргево. Общата стойност на проекта е 24 милиона евро, а съфинансирането от Европейския съюз е близо 8.9 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?