Румъния гласува днес за президент в най-скъпите избори в историята си

Настоящият държавен глава Клаус Йоханис води, твърдят социологическите проучвания

Действащият държавен глава на Румъния Клаус Йоханис говори пред медиите, след като даде гласа си в първия тур на президентските избори. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния гласува днес на първи тур за избор на президент през следващите пет години - една традиционно оспорвана надпревара, която този път бе засенчена от политическа криза, довела до встъпване в длъжност на правителство на малцинството само преди няколко дни, отбелязва Асошиейтед прес.

Според агенцията това са най-скъпите избори в историята на Румъния. Очаква се вотът да струва на румънските данъкоплатци около 35 милиона долара.

Социологическите проучвания сочат, че настоящият десноцентристки президент Клаус Йоханис води с около 40%, следван от левия кандидат - 55-годишната Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на страната, с 15-22%.

Социалдемократическото правителство на Дънчила беше принудено да се оттегли след вот на недоверие в парламента миналия месец.

Йоханис (60 г.) е бивш лидер на Национално-либералната партия, която в понеделник сформира правителство, оглавявано от премиера Лудовик Орбан.

Румънците, живеещи в чужбина, могат да гласуват в продължение на три дни - в петък, събота и неделя, докато на територията на Румъния гласуването започва днес. Ако никой от кандидатите не събере над 50 процента, следващият тур ще бъде на 24 ноември. Общо 14 души претендират за най-високия пост в държавата.

Въпреки че няма изпълнителна роля, румънският президент има съществени правомощия при вземането на решения, включително по въпроси, свързани с националната сигурност и външната политика. Той също така може да отхвърля партийни номинации за премиер, както и правителствени предложения за назначения в съдебната система.

Други кандидати, които имат шанс да достигнат до втори кръг в надпреварата, са независимият Мирча Дякону, 69-годишен бивш актьор и директор на букурещки театър, и Дан Барна (44 г.), който оглавява третата по големина партия в страната - десноцентристкия Съюз за спасение на Румъния.

Около 18.2 милиона души имат право на глас, включително румънците, живеещи в чужбина.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?