Румъния хвърля ръкавицата на българския туризъм

Румъния ще върне загубените си позиции от България в сферата на туризма в близко бъдеще, твърдят специалисти, цитирани в сряда от румънския вестник Котидианул.

Чрез туристически агенции в Румъния през 2004 година са дошли 3,6 млн. чуждестранни туристи, което е с 800 000 повече спрямо 2003 година. За тази година очакванията са повишаване с 10-14 на сто на броя на чуждите туристи.

Специалистите са оптимисти и казват, че ще изпреварим българите, пише още румънското издание.

В момента данните са, че в Румъния идват 4-5 пъти по-малко чужди туристи, отколкото в България. През миналата година в България пристигаха по три чартърни полета всеки ден. За това има значение присъствието на големи туроператори в страната, отбелязва в. Котидианул.

За да можем да се конкурираме с България, трябва плажовете ни да бъдат приведени към стандартите, изисквани от всеки западен турист. В съседната ни страна повечето плажове получиха квалификация "син флаг", което означава, че пясъкът е фин, а водата - чиста, докато Румъния няма нито един плаж в тази категория, допълва изданието.

Най-големият туроператор в Европа, ТУИ, обяви намерението си да отвори представителство в Румъния.

Прогнозите са, че както и в България, ТУИ ще купува хотели. В България това стана преди няколко години, а у нас ще се осъществи в бъдеще, но все още е неизвестно близко или далечно. Купуването на хотели в курорта Златни пясъци в България доведе до зрелищно повишаване на броя на чуждестранните туристи, които предпочетоха българското крайбрежие.

Българите приключиха приватизацията преди нас, казва Мирча Драгич, изпълнителен директор на румънското Национално сдружение на туристическите агенции.

Сега и Румъния се смята за атрактивен пазар. ТУИ извършиха проучване и сметнаха, че сега е моментът да се включат. Навлизането на ТУИ на хотелиерския пазар ще има положителни резултати чрез нарастването на конкуренцията, смята Драгич.

ТУИ няма да бъде единственият голям европейски туроператор, който ще дойде в Румъния. Положителни сигнали идват и от други - Томас Кук, АйТиЕс, Дертур. Ще дойдат и Октопус, най-големият туроператор на пазара във Великобритания, казва още Драгич и допълва, че сред причините за това е и фактът, че Румъния представлява огромен пазар.

В същото време стана ясно, че въпреки отбелязания ръст на посещенията в Испания през миналата година и прогнозите за засилващ се интерес на германците към курортите там, туристическата индустрия в страната се опасява от конкуренцията на България и Хърватия. Това става ясно от публикация на интернет сайта Травъл видео.

През 2004 г. броят на чуждестранните туристи в Испания е нараснал с 3,4 процента - до рекордните 53,6 млн. души, сочат правителствените данни. Те показват, че испанският туристически сектор все още успява да устоява на засилващата се конкуренция от страна на Източна Европа.

Въпреки че Испания е втората туристическа дестинация в световен мащаб - след Франция, нарастват опасенията, че България и Хърватия със същия брой слънчеви дни през годината и с ниските си разходи на труд ще привлекат част от досегашните посетители на Испания, пише Травъл видео.

Споделяне

Още от Бизнес