Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румъния и Унгария във "война заради знамена"

Правата на унгарците в Трансилвания обект на поредния скандал между двете страни от ЕС

9 коментара
Румъния и Унгария във "война заради знамена"

Унгария ще вземе дипломатически мерки във връзка съсзабраната от страна на Румъния да бъде поставяно знамето насекуите (етническите унгарци, населяващи три окръга в централнаРумъния - бел..ред.) на обществени сгради, заяви държавниятсекретар на унгарското външно министерство Жолт Немет.Изявлението е поредният рунд в разпалващия се в последните дни конфликт между двете страни членки на Европейския съюз, свързан с правата на унгарското малцинство в Румъния и определен от румънски медии като "война заради знамена".

Искрата на конфликта пламна преди няколко дни, когатознамето на областта Секуйеск бе изнесено от залата, където встъпваше официално вдлъжност новият префект на окръг Ковасна, разказва в. "Адевърул", цитиран от БТА. Нацеремонията присъстваше заместник-председателят науправляващата Социалдемократическа партия Константин Ница, койтозаяви, че не може да се обсъжда автономия на областта Секуйеск.

Ница каза още, че изявленията на председателя наОкръжния съвет на Ковасна Тамаш Сандор, свързани с автономията,са плод на емоции.

Духовете се разпалиха, след като държавният секретар вминистерството на външните работи на Унгария Жолт Немет осъдипозицията на румънските власти спрямо унгарците в Трансилвания ия окачестви като "агресия". Унгарскиятпредставител, който е известен с позициите си в подкрепа наавтономията на унгарците в Трансилвания, призова кметовете вУнгария да издигнат в знак на солидарност знамето на областтаСекуйеск и някои го направиха. Немет Жолтвкара спора и на междуправителствено равнище, като заяви, че"унгарското правителство очаква румънското правителство да сенамеси и да спре тази символична агресия спрямо унгарскотомалцинство".

Румънският премиер Виктор Понта не успокои напрежението,а поиска от външния министър Титус Корлъцян да вземе най-твърдимерки. Вестник "Евениментул зилей"цитира думите на Понта, че Румъния не приема "наглост" и "уроцикак се прилагат законите в Румъния". Румънският премиер заяви,че в страната има най-високи стандарти по отношение напредставителството на малцинствата и на автономията на местнитеструктури. Понта призова румънските представители "да не падат вкапана на провокациите".

После унгарският посланик в Румъния бе повикан спешно вминистерството на външните работи след изявленията на унгарскиядържавен секретар."Изявленията на Жолт Немет са неприемливи и противоречат на духана добросъседството", заяви румънският държавен секретар БогданАуреску. Той поясни, че призивът на Немет е равносилен наподкрепа за териториална автономия по етнически критерий, коетоне е позволено от румънската конституция.

Унгарският посланик Оскар Фюзеш не се съгласи и заяви,че няма "война на знамената" между двете страни. Посланикътказа, че издигането на знамето на секуите е тяхно право. В."Гъндул" цитира изявление на посланика, според което той билпредложил промяна на член 1 в румънската конституция в смисъл назамяна на термина "национална" държава с определението"мултинационална".

Всряда румънският външен министър Титус Корлъцян критикуваунгарския посланик в Букурещ Оскар Фюзеш за подкрепата, изразенаот него към автономията на областта Секуйеск, която обхващаокръзите Ковасна, Харгита и Муреш в централна Румъния спреобладаващо унгарско население. Корлъцян заяви, че Фюзеш "епревишил мандата си и е нарушил международните дипломатическиправила с изявленията си".

В хора на декларациите по темата се включиха мнозина,обобщава "Адевърул". Председателят на извънпарламентарнатаУнгарска гражданска партия в Ковасна каза, че ако правата насекуите се спазват в Румъния, то знамето им трябва да се веевключително в парламента. Лидерът на парламентарно представенатапартия Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) в градСфънту Георге Антал Арпад обяви, че е нормално Унгария да заемепозиция, при положение че "някои сравняват знамето на секуите с"парцал".

По-умерен бе лидерът на ДСУР Келемен Хунор, който каза,че изявленията на Жолт Немет няма да решат проблемите наРумъния, нито пък развяването на знамето на секуите.

Според префекта на Ковасна Думитру Маринеску тозискандал идва от екстремистки формации и създава фалшиви проблемиза неспазване на правата на малцинствата в окръга. "Жителите отетнически унгарски произход в Ковасна се сблъскват със същитепроблеми като жителите от румънски произход", каза Маринеску.

Намесата на Унгария във вътрешните работи на Румъниячрез диктуване на политиката в сферата на националните символи епетият тежък инцидент в проявленията на унгарския екстремизъм сфашистки, антисемитски и антирумънски акценти, коментира в."Журналул национал" и припомня предишни скандали.

Отношенията между Румъния и Унгария се напрегнаха ипрез май миналата година, след като Букурещ забрани церемония попренасяне на урната с праха на унгарския междувоенен писател иполитик Йожеф Ниро в родния му град в Румъния с мотива, че Нирое бил с антисемитски и профашистки възгледи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Анонимен
  #9

  що ли не им оставиха границата от 1940 г...

 2. Анонимен
  #8

  Изключително труден идентификационен въпрос: Аз влашки циганин си съм, или маджарски? По трудност той граничи само с въпроса: Аз сръбски македонец ли съм, или гръцки?

 3. Анонимен
  #7

  Ами влашорите въобще какво правят там, това са унгарски територии, дадени им от Франция и Германия за да е контролируема по-голяма територия отколкото ако си беше част от свободолюбивия благороднически и братски нам унгарски народ.

 4. Анонимен
  #6

  Най-добре да си разменим малцинствата с Румъния. С оногондурите ще се разбираме добре.

 5. Анонимен
  #5

  Медиапул, пълен срам! Толкова правописни грешки само в първите изречения не бях срещал досега в целият ви сайт. Вземете мерки. съсзабраната,насекуите, централнаРумъния, държавниятсекретар, когатознамето, Нацеремонията.... Нямам нерви да чета по-надолу. ПС: Да не сте наели някоя от Златките на хонорар?

 6. Анонимен
  #4

  Унгарците не ни подкрепиха за ФИРОМ!!!

 7. Анонимен
  #3

  румънските братя ... е много силно казано

 8. Анонимен
  #2

  Унгария застана на страната на БЮРМ без да знае какво правят фиромците с нашата история! Опълчи се срещу България! Сега ще й се види тежко с румънските братя.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.