Румъния иска да участва в общия пътен проект на България, Турция и Катар

Букурещ иска да участва в общия пътен проект на България, Турция и Катар и пътят от Русе до Свиленград да включва и румънска територия. Това съобщи външният министър на Румъния Андрей Марга след среща впетък с българския си колега Николай Младенов в София.

 

"Заинтересовани сме да водим и технически разговори, за да се установи румънското участие", заяви Марга.

 

Идеята е да се построи паневропейска магистрала, свързваща Европа с Истанбул, Турция, и Близкия Изток, като пътят Русе-Свиленград да е част от нея.

 

България и Румъния са стигнали и до съгласие да се открият два нови гранични пункта в Добруджа.

 

"За мен беше лично удоволствие да чуя от румънския министър желанието на новото правителство да се ангажира още веднъж с намаляването на таксите или премахването им от страна на Румъния на моста край Русе - тема от специален интерес за нас. За България ние сме ги намалили вече на 1 евро, така че реално такси не съществуват", добави Младенов.

 

От думите на Марга стана ясно още, че Букурещ също е заинтересован от изграждането на още един мост край Русе и Гюргево или да бъде разширен настоящият.

 

За нас е от особено значение до края на декември 2012 г. да се приключат всички процедури за свързване на газовите мрежи на България и на Румъния, каза още Николай Младенов.

 

Андрей Марга определи политическата ситуация в Румъния като "демократично префигуриране", случващо се по думите му съгласно румънските закони, конституцията и
парламентарните процедури.

 

Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) реши да отстрани президента Траян Бъсеску, а решението бе остро критикувано от ЕС.

 

"Загрижени сме за това, което се случва в момента в Румъния, защото за нас е важно целият ни регион да излъчва положителни сигнали към европейските институции", коментира Младенов.

 

По-рано тази седмица лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев даде подкрепата си за румънския премиер Виктор Понта.


Николай Младенов обаче коментира, че не е работа на Станишев или на правителството да се бъркат във вътрешните работи на европейските социалисти.

 

"Ще се радвам на всеки български политик, който успее в Европа, без значение от коя политическа партия идва, но мисля, че в момента нито европейските социалисти, нито България има нужда от това някой да се мята като "Матросов на амбразурата" по тема, която все още е в развитие", коментира Младенов, който призова да се изчака оценката на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес