Румъния иска неустойка от "General Dynamics" заради забавена доставка на БТР-и

Румъния иска неустойка от  "General Dynamics" заради забавена доставка на БТР-и

Министерството на отбраната в Румъния поиска 8.5 млн. евро неустойка от компанията "General Dynamics" заради забавена доставка на бронираните машини Piranha V за румънската армия.

Договора с американската група "General Dynamics" за доставката на 227 бронирани машини Piranha V бе подписан през януари 2018 г. Общата му стойност е 895 млн. евро.

Първите машини е трябвало да бъдат доставени в началото на 2019 година, но това не се е случило, съобщи изданието Romania-insider

"Минаха близо 8 месеца, тъй като от началото на февруари трябваше да имаме първите 36 машини, и пристъпихме към съставяне на документите за издаване на фактура за наказателна глоба от около 8.5 милиона евро", посочи министърът на отбраната Габриел Леш.
 
Освен това според румънското военно министерство бронираните превозни средства не отговарят на минималните изисквани спецификации. 
 
Според договора 197 от 227-те машини трябва да бъдат сглобени в Машиностроителния завод в Букурещ.
 
В момента България също подготвя сделка за закупуването на бронирани машини. Проектът е на обща стойност около 1.4 млрд. лева, като плановете на правителството са сумата да бъде изплащана разсрочено за осем години.
 
През август военното министерство изпрати искане за оферти до четири компании - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?