Румъния иска спорът в Черно море да се реши по "неизгодните" за България правила

Николай Младенов: Букурещ се опитва да оказва натиск, който няма да е успешен

Румъния иска спорът в Черно море да се реши  по "неизгодните" за България  правила

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че Букурещ няма спор с България, но българският му колега Николай Младенов определи повдигането на въпроса от негова страна за "спорна зона" в Черно море като "абсолютна грешка" и "опит да се окаже натиск върху България в преговорите, който няма да бъде успешен".

Дяконеску от своя страна заяви пред телевизия "Реалитатя", че Букурещ има само "претенция да се уточни, съгласно правилата на международното право, една зона, едно геометрично място, спрямо което да се приложи конвенцията за морско право, тоест подялба съгласно тези правила".

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района. Румъния обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага , където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността. Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела. Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна.

Бившият външен министър Соломон Паси определи преди дни като "притеснително" румънското искане преговорите да бъдат завършени "по принципите на международното право и равната отдалеченост", тъй като това е математически принцип, който е неизгоден за България.

В румънската преса излязоха и информации, че повдигането на спора в момента, се обяснява и с уговарянето на трасето на проекта за газопровода "Южен поток":
На въпрос дали това отговаря на истината Дяконеску заяви, че този въпрос не влиза в компетенциите на министерството, което ръководи.

"В министерството на външните работи не се занимаваме с аспекти на енергетиката, икономиката, други въпроси. Ние се занимаваме с международни договори и с тяхното прилагане. Аз не зная какъв ще бъде резултатът, чрез прилагането на принципите на международното право, от подялбата между двете страни. Няма откъде да знам това", заяви румънският министър.

Младенов коментира обаче пред Нова телевизия, че ако се продължи с нагнетяването на ситуацията, няма да бъде постигнато решение по казуса.

"Когато ситуацията се успокои, когато се върнем на преговорите, тогава ще намерим решение", каза Младенов.

Преговори се водят от повече от 20 години на двустранно ниво, но за пръв път въпросът бе обявен публично от румънския първи дипломат.

"Излезем ли от рамката, която сме приели за преговори с Румъния, впуснем ли се в търсенето на някакви нови алтернативи под някакъв обществен натиск, ще навредим на собствения си интерес и ще навредим на интереса на решаването на казуса по най-добрия начин. Затова аз искам още веднъж да кажа нещо, което казах оня ден, мисля, че мина малко незабелязано - че колкото повече тази тема се политизира и коментира в България, толкова повече се влиза в интересите на други страни, не в интерес на България", каза Младенов.

Той посочи, че във външно министерство има изключително много хора, които са "дълбоко запознати с този казус, и са подготвяни от години и от години работят по този казус".

"И няма никакво основание да се притесняваме от него. Единственото ми основание да се притесняваме в момента в случая, и това е моето най-голямо притеснение, че колкото повече тази тема се държи в общественото внимание, колкото повече се нагнетява ситуацията в България по тази тема, толкова по-трудно ще намерим изход от нея. А намирането на решение е в интерес както на България, така и на Румъния. Но, пак казвам, решението трябва да бъде направено и намерено в рамките на преговори", заяви още Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани