Румъния изгони кюрдски терористичен лидер

Кюрдски терористичен лидер е бил заловен в Румъния и експулсиран от страната, защото финансирал терористична дейност с пари, събирани в Румъния, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА в петък.

Парите, получени от дейността на фирмите му в Румъния, са били предназначени за кюрдската терористична организация Народен конгрес на Кюрдистан (КОНГРА-ГЕЛ), клон на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Терористът имал законен бизнес в Румъния, но развивал и незаконни дейности, от които получавал печалба, която в много случаи не била декларирана, а парите били изпращани в Турция.

Говорителят на Румънската разузнавателна служба Сорин Сава заяви, че терористът се намирал в Румъния от 2012 г.

"Румънското разузнаване предприе мерки за проучване на дейността на чуждестранен гражданин от кюрдски произход, важен член на терористичната организация Народен конгрес на Кюрдистан. По време на престоя си в Румъния от 2012 г. въпросното лице е било замесено в дейности, които представляват заплаха за националната сигурност", заяви Сава.

На 6 февруари Апелативният съд в Букурещ е решил лицето да бъде обявено за нежелано на територията на Румъния за срок от 10 години.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?