Румъния изгони тунизиец, заподозрян във връзки с Ал Каида

Мохамед Амине Хасине

Тунизиец, женен за румънка от град Клуж-Напока, е експулсиран от румънските власти с мотива, че е последовател на терористичната мрежа Ал Каида, съобщава в. "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Мохамед Амине Хасине е бил задържан от антитерористичните части на Румънската служба за разузнаване в петък вечерта. Апелативният съд на Букурещ е издал решение за спешно експулсиране на тунизиеца и забрана за влизане в Румъния за период от пет години.

Според румънското разузнаване 30-годишният Мохамед "е развивал серия дейности, представляващи риск и заплаха за националната сигурност". Той е бил последовател на екстремистко-терористична идеология, инициирал е и е поддържал връзки с радикални елементи извън Румъния, а в самата Румъния е действал активно за прокарване на идеи и разпространяване на пропагандни материали на движение с екстремистко-терористична ориентация, свързана с идеологията на Ал Каида. Според румънските власти тунизиецът е опитвал да развие в Румъния капацитети за вербуване и радикализиране.

Съпругата му Анджела твърди, че той е мирен гражданин, посветен на семейството и на осеммесечното им дете. Анджела Хасине не вярва, че съпругът ѝ се е занимавал с набиране на средства за терористична мрежа. "Имаме неплатени сметки към блока, а сме обвинени, че сме спонсори на Ал Каида", казва пред вестника Анджела.

По думите ѝ Мохамед е изключително предан на семейството, живее в Румъния от 2004 г. и е напуснал Факултета по медицина в трети курс, за да ѝ помага в грижите за болния ѝ от рак баща.

Споделяне

Още от Балкани