Румъния купува изтребители Ф-16 втора употреба

Румънското правителство ще предложи на парламента да одобри закупуването на 24 изтребители Ф-16 втора употреба, съобщиха информационните агенции в четвъртък.

Министерството на отбраната съобщи, че стойността на сделката ще е 1.3 млрд. долара.

Местните медии коментират, че Румъния разполага само със съветски машини МиГ-21 и МиГ-29 и румънските пилоти ще трябва да направят остър завой с машините на американския производител "Локхийд Мартин".

Въпреки, че сделката бе одобрена от Висшия съвет по национална отбрана на страната, шведската фирма СААБ поиска да бъдат разсекретени всички оферти. Фирмата твърди, че предложените от нея изтребители "Грипен" ще излязат по-евтино на румънските данъкоплатци. Според СААБ офертите трябва да бъдат отворени, за да може румънският парламент да вземе обективно решение.

Изтребители Ф-16 втора употреба са възможност и за българските Военновъздушни сили.

Проектът за закупуване на нови многоцелеви изтребители е приоритетен за Министерството на отбраната, но е замразен поради липсата на средства.

Миналата седмица началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви обаче, че България трябва да закупи нови изтребители, а не "втора ръка" независимо от големите разходи.

Ген. Симеонов съобщи, че през 2012 г. изтича ресурсът на изтребителите МиГ-21, които са на въоръжение в авиобазата "Граф Игнатиево" и с които се дават денонощни дежурства по линия на НАТО.

Според специалисти България не може да закупи многоцелеви изтребители до 2012 г.. След като процедурата стартира, трябва да бъде избрана фирма доставчик, а опитът на други страни показва, че за това минават години. След като контрактът бъде подписан, трябва още време, докато бъдат доставени първите машини.

"Дотогава Военновъздушните сили трябва да имат нови целеви изтребители, които заедно с МиГ-29 да поемат въздушната охрана", заяви Симеонов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в плана за развитие на ВВС до 2015 г. е заложено закупуването на нови машини, но предвид икономическата ситуация очаква да има различни възможни решения.

Към проекта за закупуване на изтребители проявяват интерес много производители, които предлагат различни оферти, включително и "на старо". България може да избира сред френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС, американските F-16 и други.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?