Румъния може да купи от Холандия 15 изтребителя Ф-16 втора употреба

Румъния планира да купи от Холандия 15 употребявани изтребителя Ф-16, които холандското министерство на отбраната подготвя за продажба, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Румънската агенция Медиафакс съобщи, позовавайки се на информирани източници, че румънските власти ще вземат решение за покупката на изтребителите в най-близко време.

Сделката се оценява на 1 милиард долара, като част от средствата ще бъдат заделени от бюджета, а останалите - от продажба на военна техника.

Румънските власти планират да купят самолети Ф-16 още от 2010 г., когато след няколко катастрофи министерството на отбраната забрани полетите на остарелите изтребители Миг-21, доставени преди 40 години от СССР.

При влошаването на румънско-съветските отношения по време на режима на Николае Чаушеску техническото обслужване и доставката на резервни части за тези самолети бяха ограничени и самолетите бяха модернизирани с помощта на редица други страни, преди всичко на Китай. Това, по признание на румънските военни, намали значително безопасността на полетите.

През 2005 г. румънското министерство на отбраната реши да се откаже от остарелите и изхабени самолети, които ще бъдат снети от въоръжение до 2013 г. Вместо тях министерството смяташе да купи от САЩ 24 употребявани американски изтребителя Ф-16.

Сделката обаче не бе осъществена. Заради кризата правителството не успя да задели необходимата за целта сума от 1.3 милиарда долара.

Закупуването на нови изтребители е на дневен ред и в България, но конкурсът все още не е обявен поради липсата на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?