Румъния може да преживее икономически шок след приемането си в ЕС

Румъния не е подготвена за конкуренцията в рамките на общия пазар в Европейския съюз и може да преживее икономически шок след приемането ѝ в съюза, твърдят икономисти, които вчера обявиха създаването на Асоциация за икономически анализи и прогнози, съобщава в днешния си брой румънският вестник Котидианул.

Румънската икономика е неконкурентноспособна и това се отнася главно до промишления сектор, заяви икономистът Богдан Теодориу. Според бившия банкер Ръзван Темешан Румъния е доказала, че не може да усвои финансовите средства, които ще дойдат по линия на програмите на ЕС.

През периода от време, в който ще получим помощта в размер на девет милиарда евро, които може би няма да успеем да усвоим, ще трябва да участваме редовно в общия бюджет на ЕС с вноски от 800-900 милиона евро, посочи Темешан. Той допълни, че други 15 милиарда евро ще напуснат Румъния като резултат от осъществен внос.

Европейската интеграция се свежда до либерализиране на финансовите потоци, а икономическите и социални програми са само глътка въздух, която трябва да компенсира масовото изтичане на капитали, смята Темешан. Според икономистите, присъствали на снощното учредяване на асоциацията, Румъния няма да може да предложи нищо на Европейския съюз.

На равнището, на което се намира румънската икономика, ще можем да изнасяме само работна ръка за "черната работа", момичета, храни и напитки, оценяват експертите. Изоставането на румънската икономика през последните години се задълбочи, което се доказва от удвояването на бюджетния дефицит на текущата сметка и нарастването с 50 процента на дефицита по търговския баланс за периода януари 2003 - януари 2004 година, съобщи Константин Бостина, председател на асоциацията.

По БТА

Още от Бизнес