Румъния напредва видимо в борбата с корупцията

За година присъдите за корупция са се удвоили, през 2011-та са 298

Даниел Морар

Броят на лицата, които са осъдени окончателно за корупция от съдилища в Румъния, се е увеличил почти двойно между 2010 и 2011 г., което е знак за положително развитие от гледна точка на функциониране на съдебната система, съобщава Франс прес, като се позовава на изказване на прокурора за борба с корупцията Даниел Морар.

2011 г. беше годината на присъдите, казал Морар при представяне на годишния отчет на Националната дирекция за борба с корупция - институция, отговаряща за борбата срещу корупцията на високо ниво.

298 души, от които петима кметове, двама депутати, полицаи, префекти и ръководители на държавни институции, са били осъдени окончателно за корупция през 2011 г. на фона на 154-ма осъдени през 2010 г.

Румъния е подложена на наблюдение от Европейската комисия след влизането си в ЕС през 2007 г.. с цел да подобри функционирането на съдебната си система и борбата срещу корупцията. Макар Брюксел да хвали от няколко години работата на Националната дирекция за борба с корупция, мудността на съдилищата при произнасяне на присъди по дела за корупция е обект на критики, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Пред агенцията експерти коментирали все пак, че Румъния отбелязва напредък в борбата срещу корупцията, като доказателство за това са присъдите срещу бивши министри и двойно по-големият брой окончателни присъди по дела срещу високопоставени служители.

Според министъра на правосъдието Каталин Предою увеличението на окончателните присъди за корупция показват, че реформите са довели до нова реалност в румънската съдебна система. Макар че 60 процента от произнесените присъди са условни, той подчертава, че в последно време са били произнесени по-строги присъди.

"Нещата са се променили, наблюдава се нова атмосфера в правосъдната система. Никой не може да си позволи да забави дело за корупция, само защото някой адвокат не го одобрява", казва Предою, но заедно с това призна, че трябва да се свърши още много работа.

Националната дирекция за борба с корупция продължава да бележи ръст на дейността си, като през 2011 г. са били открити 13 процента повече разследвания в сравнение с 2010 г. Над 1000 души са били предадени на съда през 2011 г., за да бъдат съдени за корупция, включително един министър, близо 30 кметове и над 200 полицаи.

Румънското правителство желае да продължи да подкрепя политиката за борба срещу корупцията и ще запази стабилността на институции като Националната дирекция за борба с корупция, увери министърът на правосъдието.

Миналия месец Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия премиер Адриан Нъстасе на две години затвор по дело по обвинения в корупция. Двама земеделски министри бяха обявени за виновни за корупция и приемане на подкупи.

"Тези решения са важни. Истинският тест за независимостта на съдебната система е дали съдиите са достатъчно смели, за да издават присъди в случаи, свързани с влиятелни политици или бизнесмени. Това виждаме днес и то се случва за пръв път в румънската история", казва пред Франс прес Лаура Стефан, експерт по борбата срещу корупцията от института за политики Expert Forum.

Според нея това е успех и на ЕС, който "постоянно и последователно" оказваше натиск върху Румъния да приложи реформите. "Присъдите доказват, че тенденциите бавно се променят", допълва тя.

Пътят обаче все още е дълъг, подчерта европейски дипломат, според когото несигурният процес трябва да бъде консолидиран с години и подкрепен с политическа воля.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?