Румъния няма да се присъедини към Шенген преди доклада през декември

Андрей Марга

Румънският външен министър Андрей Марга потвърди, че Румъния няма да се присъедини към Шенген през септември, а ще бъде изчакан третият доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка през декември, съобщи информационният сайт Зиаре.

Европейската комисия съобщи при публикуването на доклада за напредъка на реформите в правосъдната система в Румъния на 18 юли, че ще представи в края на годината още един доклад за страната, в който комисията ще провери дали Букурещ е спазил поетите от премиера ангажименти за възстановяването на правовата държава и независимостта на съдебната система.

Андрей Марга смята, че трябва да се върви към решението за присъединяване на два етапа, но призна, че ще бъде изчакан докладът от декември.

"Нашето мнение е, че трябва да продължим напред в ритъма, който беше предвиден, и ще видим, но е ясно, че ще се чака докладът", заяви министър Марга.

Той уточни, че ЕС ще анализира начина, по който румънското правителство прилага препоръките, включени в доклада от 18 юли, и едва след това ще бъде направена крачка към присъединяването към Шенген.

"Не е изваден от разговорите вариантът за присъединяване на два етапа, който беше предложен от Германия", заяви Марга, като увери, че румънското правителство ще приложи препоръките на Европейската комисия.

След междинния доклад от февруари Холандия заяви, че чака положителен доклад през юли, за да вземе решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген, но след като докладите и за двете страни бяха отрицателни, експертите са на мнение, че е малко вероятно присъединяването на Румъния и България към Шенген да стане през 2012 г., отбелязва сайтът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани