Румъния обмисля да премахне плоския данък

Новият румънски премиер левоцентрист Виктор Понта обяви в петък намерението на своето правителство да замени плоския данък с прогресивен от януари 2013 г., предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Понта посочи, че проектобюджетът за 2013 г., който неговото правителство ще представи в парламента през есента, ще включва прогресивен данък върху доходите, като максималното му равнище няма да надскача това на сегашния плосък данък от 16 процента.

Ако Социаллибералният съюз спечели парламентарните избори през есента, плановете на Понта са за въвеждане на прогресивна система с диференцирани ставки за облагане на доходите на физическите лица от 8, 12 и 16%.

Румънският министър на труда, семейството и социалните грижи Мариана Къмпяну съобщи тази седмица, че данъкът върху ниските доходи ще бъде намален от началото на 2013 г., за да се защитят "застрашените граждани".

Плоският данък от 16% върху личните доходи и печалбите на компаниите бе въведен от дясното правителство през януари 2005 г.

Международният валутен фонд призова в сряда новото правителство да се придържа към строга фискална политика, но даде зелена светлина за увеличение на заплатите в публичния сектор, които през 2010 г. бяха намалени с една четвърт.

През 2009 г. Румъния получи спасителен пакет на стойност 20 милиарда евро от МВФ, Европейския съюз и Световната банка в замяна на въвеждане на строги мерки за икономии, които помогнаха на страната да излезе от рецесията.

МВФ и ЕС одобриха през март 2011 г. на Румъния нова кредитна линия от пет милиарда долара, които страната ще използва само при необходимост.

Споделяне

Още от Балкани