Румъния обяви, че е получила поста на регионалния еврокомисар

Румънският премиер Виктор Понта заяви в сряда, че Румъния е получила "най-важния възможен портфейл" в Европейската комисия - този за регионалното развитие, и уточни, че след като получи официално уведомление от председателя на комисията Жан-Клод Юнкер, ще номинира лице за този пост, което ще бъде изслушано и в парламента на Румъния, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Получихме за Румъния най-важния портфейл в Европейската комисия за нас: регионалното развитие означава всички фондове, кохезионните и структурни програми за периода 2014-2019 г.", посочи Понта. Той отбеляза, че въпреки проблемите на Румъния в миналото с усвояването на еврофондовете, страната е успяла да получи най-добрия пост, който е искала.

"Щом получа официалното уведомление от г-н Юнкер, ще номинирам лице за този пост и това лице ще бъде изслушано и в парламента на Румъния. В другите страни еврокомисарите не са изслушвани в националните парламенти поради една проста причина: европейският комисар не е комисар на Румъния, а е комисар на Европа и представлява интересите на всички европейци", отбеляза Понта, като добави, че се надява да получи това уведомление до края на седмицата.

Премиерът уточни, че "решението за поста и лицето принадлежат на Юнкер, а ние можем само да преговаряме и аз правих това в продължение на месец и половина".

Според публикувана по-рано информация във в. "Гъндул" евродепутатката от управляващата Социалдемократическа партия Корина Крецу е била потвърдена от избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като предложение на Букурещ за поста на еврокомисар.

Румънецът Дачиан Чолош, който досега отговаряше за земеделието, е извън сметките за състава на новата Европейска комисия, твърдят източници на "Гъндул" в Брюксел. Корина Крецу е втората номинация на Румъния, след Дачиан Чолош, съгласно писмо, изпратено от премиера Виктор Понта.

Споделяне

Още от Балкани