Румъния остана без правителство

Румънското правителство бе свалено във вторник след като опозицията успя да защити в парламента, внесеният вот на недоверие. Това е първият случай в новата история на страната, в който кабинетът бива свален предсрочно с вот на недоверие.

Срещу правителството на лидера на Либералдемократическата партия Емил Бок гласуваха 258 депутати. Той успя да събере едва 176 гласа в своя подкрепа.

Липсата на правителство поставя Букурещ в допълнителна политическа нестабилност и застрашава споразумението с Международния валутен фонд, коментират световните информационни агенции.

Според румънската конституция правителството президентът сега трябва да посочи нов премиер, след консултации с парламентарно представените партии. След това кандидатът за премиерския пост трябва да поиска в 10 дневен срок от датата на посочването си вот на доверие от двете камари на парламента за програмата и състава на бъдещото правителство.

Според румънските медии обаче този процес ще бъде особено труден, тъй като нито една партия няма мнозинство, а отношенията между опозиционните формации са особено напрегнати.

До този ситуация се стигна след като коалиционния партньор на партията на Бок в лицето на Социалдемократическата партия решиха да прекратят участието си в правителството.

Това стана след скандал. Издигнатият от социалдемократите министър на вътрешните работи Дан Ника, който бе и вицепремиер, беше освободен от премиера Емил Бок заради изявлението си за възможни измами на предстоящите следващия месец президентски избори в страната.

Премиерът освен това обвини Ника за ръста на престъпността в страната и за това, че е подкопавал доверието в държавните институции с твърденията си, че политически партии готвят изборен туризъм.. 

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?