Румъния отмъква инвеститори от България, която пък внася румънски работници

Между новите страни в Европейския съюз България и Румъния има ожесточена конкуренция, като Румъния отмъква от България инвеститори, докато българските хотелиери внасят работна ръка от Румъния, пише австрийският вестник "Дер щандарт", цитиран от радио Дойче веле.

От началото на годината в България има много случаи, при които установили се в страната инвеститори искат да изнесат продукцията си в съседна Румъния. Преди една седмица стана известно, че британско-нидерландският концерн за хранителни стоки "Юниливър" иска да закрие фабриката си за производство на маргарин в Добрич и да я изнесе в румънския град Плоещ. И финландският концерн "Амер", чиято собственост са австрийският производител на ски "Атомик" и френският "Саломон", ще изнесе продукцията си от Чепеларе в румънска фабрика на фирмата

"Саломон". "Атомик" произвежда от четвърт век в Чепеларе. В бъдеще обаче ще се правят само ски и сноубордове.

През февруари фирмата "Аграна" получи разрешение за участие в българската фабрика за производство на захар в Горна Оряховица. Възможно е в бъдеще една част от производството на захар да бъде изнесено в Румъния. А в края на март стана известно, че финландският производител на мобилни апарати "Нокиа" смята да инвестира 60 милиона евро в изграждането на нова фабрика в Румъния.

България пък привлича румънска работна ръка. Курортите по българското северно Черноморие ще имат страшна нужда от персонал в тазгодишния туристически сезон. Ето защо българските хотелиери имат намерение да назначат около 1500 души от Румъния и Молдова. При това средната работна заплата в Румъния се покачва постепенно. През февруари тази година тя е била около 281 евро, а това означава с 2.5 процента по-високо от януари, пише австрийският всекидневник "Дер щандарт".

Споделяне

Още от Балкани