Румъния планира да оспори пред Съда на ЕС критичния доклад на ЕК

Флорин Йордаке

Румъния планира да оспори пред европейските институции, включително пред Съда на Европейския съюз, силно критичен доклад на Брюксел, засягащ реформата на правосъдието, заявиха днес редица депутати от социалдемократическото мнозинство ден след публикуването на доклада, предаде АФП.

Седем седмици преди началото на румънското председателство на ЕС от 1 януари Европейската комисия изрази съжаление вчера от "регреса" на страната в сферата на правосъдието, като призова Букурещ да се бори по-ефикасно срещу корупцията и да гарантира независимостта на съдебната система.

Този политически документ трябва да бъде оспорен, заяви заместник-председателят на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке, цитиран от информационния сайт Зиаре. Подобна стъпка със сигурност може да бъде предприета пред Съда на ЕС, подчерта той.

Депутатът социалдемократ Никошор Халич, председател на правната комисия на долната камара на парламента, потвърди, че този въпрос се проучва в средите на партията. Става дума за един несправедлив документ, който показва, че ЕС използва двойни стандарти, изтъкна той.

От влизането си в ЕС през 2007 г. Румъния, подобно на България, е под наблюдението на ЕК в рамките на неприлаган дотогава "механизъм за сътрудничество и проверка", целящ преценка на напредъка на бившата комунистическа страна в областта на правосъдието, отбелязва АФП.

Според председателя на Сената Калин Попеску Таричану, член на малката партия Алианс на либералите и демократите, съюзник на Социалдемократическата партия, самото естество на "този механизъм е това, което би могло да се оспори" пред европейското правосъдие.

Ние не можем да приемем повече румънците да бъдат наставлявани или да се искат от тях неща, които не се искат от другите. Аз съм проевропейски настроена, но ние трябва да имаме силата и достойнството да защитим нашата страна, подчерта още снощи румънският премиер Виорика Дънчила.

Мнозинството от левицата, обвинявано от неговите критици, че след връщането си на власт в края на 2016 г., е предприело офанзива да постави в подчинено положение магистратите в страната, редовно е оспорвало основанието на тази система на наблюдение, която то определя като "дискриминационна".

Спорните съдебни реформи, предприети от социалдемократите, бяха критикувани вчера и от евродепутатите, които призоваха Румъния да не поставя под въпрос правовата държава. Призивът бе отправен в резолюция, гласувана в Страсбург, която няма задължаващ характер.

Новината за обсъжданото оспорване на доклада на ЕК бе съпътствана от скандал, предизвикан от споменатия заместник-председател на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке. Той приключи гневната си реч от парламентарната трибуна, като показа средни пръсти и с двете си ръце.

Именно Флорин Йордаке като министър на правосъдието внесе постановление, смятано за крачка назад в борбата с корупцията и подтикнало хиляди румънци да излязат на демонстрации през зимата на 2017 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа