Румъния през 2013-та: поскъпването е сигурно, увеличението на доходите - не

Румънският премиер Виктор Понта

2013-та година няма да донесе нови увеличения на пенсиите и заплатите на бюджетните служители, нито пък заместване на плоския данък с прогресивен, пише в. "Евениментул зилей" под заглавие "Какво подготвя (премиерът) Понта за 2013 г.". В първото си телевизионно изявление през новата година премиерът съобщи още, че съдбата на диференцираната ставка на ДДС за хранителните продукти също не е сигурна. Бюджетните служители ще трябва да се задоволят през новата година с връщането към старите заплати, което бе направено от Социал-либералния съюз (СЛС) през юни и декември 2012 г., а пенсионерите - с индексацията от 4 процента, от която следва да се възползват от 1 януари.

2013-та година ще бъде стабилна и коректна, през която заплатите ще се изплащат и няма да се орязват, а пенсиите бяха индексирани от 1 януари. Това е година, в която няма да орязваме нищо, но и няма да развържем кесиите, обяви премиерът Виктор Понта през телевизия Ромъния, цитирана от БТА в сряда.

През 2013 г. няма да се въведе прогресивен данък вместо плоския, посочва "Евениментул зилей" и напомня, че такъв ангажимент бе включен в програмата за управление на СЛС.. Прогресивният данък бе предвиден за ниските доходи и предвижда облагане с 12 процента и дори с 8 на сто.

В. "Адевърул" допълва, че минималната работна заплата изглежда ще остане замразена през 2013 г. и напомня, че все още не се знае със сигурност какво ще стане, тъй като бюджетът за 2013 г. още не е приет. Със сигурност обаче и през новата година бюджетните служители няма да получават бонуси и купони за храна, както бе през 2012-та.

Под заглавие "Какво поскъпва от 1 януари 2013 г." в. "Адевърул" съобщава, че заради увеличаването на акцизите и обезценяването на леята поскъпват цигарите и горивата. Одобрено е също увеличаване на сметките за електроенергия, а местните данъци и такси ще бъдат увеличени по преценка на кметовете, пише вестникът. Заради увеличението на акцизите цените на някои продукти ще нараснат с 5 процента, но са възможни увеличения и с 35 на сто, посочва "Адевърул". Най-много ще поскъпнат горивата, съответно и транспорта.

Електроенергията поскъпва с 10 процента, тъй като Националното управление за регулиране в сферата на енергетиката включи в цената по-високите производствени разходи и увеличаване на държавната помощ за производителите на възобновяема енергия, допълва в. "Ромъния либера". Според изданието цената на газа също следва да нарасне с 10 процента през новата година - първо с 8 на сто от 1 юли, а през октомври - с още два процента.

"Адевърул" обобщава, че ако през 2013 г. поскъпването на редица стоки и услуги е повече от сигурно, то нарастването на доходите е несигурно за по-голямата част от работещите, което отново ще намали покупателната способност на населението.

През новата година задължителна става електронната здравноосигурителна карта, информира в. "Ромъния либера". Това е документ за идентификация на всеки пациент в системата на здравеопазването. Задължителна става и електронната рецепта. Системата за издаване на електронни рецепти бе въведена на 2 юли 2012 г. и до момента онлайн са издадени над три милиона рецепти, обяви Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Системата позволява на НЗОК да следи дали предписанията на лекарите са отразени в това, което издават аптеките на компенсирани цени. В допълнение електронната рецепта помага на лекарите, тъй като намалява риска от грешки в предписанията. Лекарите, които издават в електронен формат над 70 процента от рецептите, получават финансови стимули, според действащото законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?