Румъния приключи преговорите с ЕС, приемайки сурови условия

Румъния приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз, но при по-сурови условия, отколкото България или която и да е друга бивша комунистическа страна от първия кръг присъединили се, предаде ББС.

Очаква се с политическото си решение идната седмица лидерите на ЕС да открият пътя за членство на България и Румъния от 1 януари 2007 г.

Европейските дипломати изпитваха сериозни съмнения към Румъния - страна с 22-милионно население, тежко комунистическо наследство и широко разпространена корупция.

За да разсее опасенията, Румъния прие по-строги условия на наблюдение по единайсет важни направления - от държавните субсидии в стоманодобива до борбата с корупцията, правосъдието и затягането на граничния контрол.

Ако мнозинството правителства в ЕС не са доволни от напредъка, те могат да отложат присъединяването ѝ до 2008. За България такова отлагане е практически невъзможно, защото то би изисквало единодушие на всички членки на ЕС.

В сряда късно вечерта, след близо едночасова среща с новия еврокомисар по въпросите на разширяването Оли Рен, румънският външен министър Мирча Джеоана заяви, че от техническа гледна точка страната му е приключила преговорите с ЕС.

Европейската комисия препоръча на Комитета на постоянните представители към ЕС (КОРЕПЕР) и на Европейския съвет да приемат затварянето на последните две глави за правосъдието и конкуренцията при преговорите с Румъния.

Оли Рен посочи на свой ред, че и след присъединяването си към ЕС Румъния ще трябва да полага усилия за ограничаване на корупцията и затягане на граничния контрол.

"Това е исторически ден за Румъния. Говореше се, че Румъния няма да затвори преговорите навреме. Сега заедно с нашите български съседи и приятели се готвим за официалното политическо решение, което Европейския съвет ще вземе идната седмица и което ще бъде изключително важно за Румъния и България. Моментът е на радост, но и на отговорност за нас", заяви Джеоана.

Запитан защо правителството се е съгласило да приеме по-тежки условия, отколкото България и всяка друга страна - кандидатка и дали не се притеснява от обвинения, че прави това преди втория кръг на президентските избори, Джеоана каза:
"Не. Трябва да признаем, че Европейският съюз е самообучаваща се институция. Щом закъснееш малко, летвата се вдига по-високо, отколкото в предишния кръг. За България и Румъния летвата в много отношения беше по-висока, отколкото за Полша и останалите страни от първия кръг. Вероятно са направени изводи от несполуките. Защо Румъния бе изправена пред по-значителни проблеми? Защото е по-голяма страна, по-усложнена страна, с огромна индустрия, нерационално развита по време на комунистическия режим на Чаушеску, и приватизацията, преструктурирането и движението напред са по-сложни, отколкото в много други страни. Ако погледнем на нещата съпоставимо - откъде тръгна Румъния и къде стигна - мисля, че напредъкът е просто фантастичен".

При победа на премиера Адриан Нъстасе на президентските избори в Румъния се очаква външният министър Мирча Джеоана да заеме министър - председателския пост. Запитан какви ще бъдат най-важните му приоритети, той заяви, че приемствеността в управлението е ясна и ще спести губенето на ценно време.

"Като премиер аз ще поема под лично наблюдение реформата в държавната администрация и борбата срещу корупцията - това са двете неща, от които Румъния се нуждае най-много днес", заяви Джеоана.

Видимо въодушевеният румънски външен министър все пак призна, че за всеки нов член ЕС повдига летвата все по-високо, отбелязва ББС.

Резервирано отношение на Европарламента

Румънската преса посочва, че ако посланието на Еврокомисията по отношение на Румъния изглежда остава непроменено и е по-скоро насърчително, европейските парламентаристи демонстрираха доста голяма резервираност. Най-вече това се отнася до християндемократите от Европейската народна партия (ЕНП) - групата, която има мнозинство в Еврпарламента. Имаме положителна позиция спрямо присъединяването на Румъния към ЕС, но моята парламентарна група не може да предостави никаква гаранция, заяви председателят на групата на ЕНП в Европарламента Ханс- Герд Пьотеринг след среща с Джеоана.

Пьотеринг постави и въпроса за парламентарните и президентски избори в Румъния и изтъкна, че парламентарната му група има съмнения относно правилното протичане на вота.

Мисля, че е от интерес на Румъния и на Европейския съюз тези въпроси да бъдат разрешени. Бихме искали да видим Румъния в ЕС възможно най-бързо, но това ще стане само ако вие постигнете напредък, подчерта Пьотеринг.

Румънското правителство направи отстъпка по въпроса за предпазната клауза, пише още в. Адевърул. За да убеди страните-членки от ЕС да приемат приключването на преговорите с Румъния, въпреки че все още са налице проблеми по главите Правосъдие и Конкуренция, румънската делегация прие по-строги условия за предпазната клауза, която предвижда възможността членството на Букурещ да се отложи с една година, в случай че страната не прилага достатъчно убедително ангажиментите, поети в хода на преговорите.

Първоначално, когато се обсъждаше възможността за въвеждане на предпазна клауза за България и Румъния, бе прието решението за евентуално отлагане на членството да бъде взето единодушно от страните-членки. Румънската делегация обаче прие решението да се вземе с квалифицирано мнозинство - тоест с гласовете на две трети от страните-членки. Българските преговарящи трудно приеха предпазната клауза и то, само при условие, че решението за евентуално отлагане на членството бъде прието единодушно, отбелязва Адевърул.

Споделяне

Още от Балкани