Румъния продаде 15-процентов дял от газопреносната си компания

Румъния продаде на борсата пакет от 15 процента от акциите на компанията за пренос на газ "Трансгаз" за сумата от 72 милиона евро, обяви делегираният министър за енергетиката Константин Ница, цитиран от агенция Медиафакс.

Тръжната цена е била 179 леи за акция, уточни Ница и допълни, че това ще е отправна точка и за други приватизационни сделки. По думите му офертата е била успех и "добро начало" за други листвания на миноритарни пакети на държавни компании.

Около 70 процента от акциите са били купени от чуждестранни инвеститори.

Продажбата на акции на "Трансгаз" е сред ангажиментите на Румъния към Международния валутен фонд и ЕС, които настояват за приватизация на големите енергийни и транспортни компании като начин те да станат печеливши.

След "Трансгаз" Букурещ предвижда да продаде през май пакети акции на компанията Нуклеарелектрика, която управлява АЕЦ Черна вода, както и на производителя на газ "Ромгаз", на енергийния комплекс Олтения и на производителя на електроенергия Хидроелектрика през септември.

Сроковете за продажба на тези компании многократно бяха обект на преговори с МВФ, след като Букурещ не спази дадените обещания.

Спазването на графика за тези приватизации, договорен през януари с международните кредитори, ще улесни задачата на левоцентристкото правителство, което иска да сключи ново споразумение с ЕС и МВФ през есента. Обхваната от рецесия, през 2009 г. Румъния взе заем от 20 млрд. евро от ЕС и МВФ и приложи драконовски мерки за икономии преди да подпише през март 2011 г. ново споразумение от предпазен тип за кредитна линия от 5 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?