Румъния продава на търг товарната си жп компания

Началната цена в търга за 51 процента от акциите на поделението за товарен транспорт на румънската железопътна компания ЧеФеРе е близо 800 милион леи (около 180 милиона евро), а желаещите да участват трябва да депозират 10 000 евро или еквивалента на тази сума в леи, съобщи румънският министър на транспорта Релу Фенекиу, цитиран от Аджерпрес.

Министърът заяви, че обявата за търга е публикувана в сайта на министерството на транспорта, а тръжната документация ще бъде налична в  министерството от 9 април.

Министърът посочи, че държавата ще запази участие от 49 процента в компанията. Той добави, че има информация за 27 "важни фирми", които се интересуват от приватизацията на ЧеФеР "Товарни превози", и че осем компании, които са обявили намерението си да участват в търга за приватизацията.

ЧеФеР "Товарни превози" има персонал от около 9000 души. Компанията имаше нетен оборот от 1,107 милиарда леи (251 милиона евро) през 2011 г. и загуби от 93 милиона леи (21 милиона евро), според последните налични официални данни, посочва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?