Румъния протестира срещу критиките на ЕС

Румънските власти отхвърлиха проекто-доклада на ЕС, в който се съдържат критики за състоянието на сиропиталищата в страната и за напредъка на страната в процеса на присъединяване към Европа. Румънският премиер, Адриан Настасе каза, че докладът, подготвен от Европейския парламент съдържа "много грешки, неточности и подценява усилията на румънското правителство за подобряване на положението на децата в сиропиталищата".

В доклада на ЕС се казва, че въпреки усилията на румънските власти децата в сиропиталищата все още са жертви на физическо и сексуално насилие. Докладът, оценяващ напредъка на Румъния посочва страната като кандидатката, най-далеч от членството в ЕС. В документа румънските власти са предупредени, че преговорите по присъединяването на Румъния могат да бъдат суспендирани, ако посочените проблеми не бъдат решени.

Брюксел поиска от Румъния да разреши проблема с изоставените деца и да подобри положението на сиропиталищата преди присъединяването си към ЕС. В Румъния има над 100, 000 изоставени деца, като резултат от режима на Чаушеску, по време на който абортите и контрацепцията бяха забранени с цел увеличаване на населението и демографската сила на страната. След падането на режима, който доведе до спад в стандарта на живот, десетки хиляди деца се оказаха на улицата.

Споделяне

Още от Европа

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?