Румъния пуска на борсата дял от ядрения оператор на АЕЦ “Черна вода“

Румъния планира през април и май да листва на борсата миноритарни дялове от оператора на газовата си мрежа “Трансгаз“ и от собственика и оператор на единствената румънска ядрена централа “Черна вода“ - “Нюклиърелектрика“. Това съобщи в четвъртък Ройтерс, цитирайки министърът на енергетиката на страната Константин Нита.

 

Като част от сделката за отпускане на 5 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ) лявоцентристкото правителство на Виктор Понта се съгласи да проведе реформи, включващи и продажба на цели държавни компании или дялове от такива дружества през тази година след няколкократни отлагания.

 

През януари от МВФ обявиха, че удължават сделката с още три месеца отвъд крайния срок през март, за да дадат на правителството повече време да приватизира.

 

"Аз трябва да пусна на борсата 15% от “Трансгаз“ някъде около 15 април и ... 10% от “Нюклиърелектрика“ около 10-15 май и ще направя това“, заявява Нита, цитиран от румънската държавна информационна агенция "Аджарпрес" .

 

Правителството се съгласи изцяло да приватизира дружеството за товарни превози “СиЕфАр Марфа“ (CFR Marfa), както и да предложи на борсата малки дялове от производителя на газ “Ромгаз“, енергийната фирма “Хидроелектрика“ и холдинга “Олтения“, опериращ ТЕЦ-ове на лигнитни въглища.

 

Не е изчислено какви приходи може да осигурят тези продажби, но пазарни оценки сочат, че миноритарните дялове може да докарат около 1 млрд. евро. Анализатори обаче са скептични, че Не са малко обаче скептиците, че правителството може да придвижи всички тези процедури като се имат предвид досегашните отлагания до стартиране на сделката с МВФ, Заключава Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани