Румъния разследва еврокомисари – фалшифицирали й мониторинговия доклад

Тимерманс и Йоурова били в "организирана престъпна група" заедно с румънския главен прокурор

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния разследва първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщава в. "Адевърул" в четвъртък.

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта "Светът на правосъдието", основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които всекидневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3, отбелязва "Адевърул".

"Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова", заяви вчера изданието "Светът на правосъдието".

В официално известие, изпратено до "Светът на правосъдието" и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс, съобщава "Адевърул" и припомня, че прокурор Адина Флоря бе предложена три пъти от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Президентът Клаус Йоханис обаче отказва да я назначи.

На 30 януари 2019 г. изданието "Светът на правосъдието" е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

Изданието кой знае защо се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който "журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права".

В оплакването си "Светът на правосъдието" твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма.

В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава. Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

Още през ноември управляващите в Румъния социалдемократи обявиха, че планира да оспори пред европейските институции, включително пред Съда на Европейския съюз, силно критичния доклад на Брюксел, засягащ реформата на правосъдието. В доклада седем седмици преди началото на румънското председателство на ЕС от 1 януари Европейската комисия изрази съжаление от "регреса" на страната в сферата на правосъдието, като призова Букурещ да се бори по-ефикасно срещу корупцията и да гарантира независимостта на съдебната система.

ЕК: Еврокомисарите не попадат под румънската юрисдикция

Служителите на ЕК не попадат под юрисдикцията на Румъния. Те са отговорни единствено по правилата за привилегиите и имунитетите, залегнали в договора за ЕС, подписан и от Румъния. Това заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан със съобщенията за повдигнати в Румъния обвинения за организирана престъпна група срещу зам.-председателя на комисията Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова и ръководителя на представителството на комисията в Букурещ Анджела Кристя, предаде БТА.

Научихме от медиите за започването на разследване срещу няколко представители на ЕС за действията им в служебно качество. Не коментираме национални правни процедури, но все пак искаме да напомним на румънските власти, че всички представители на ЕК са под юрисдикцията на Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция по тези въпроси, заяви говорител на комисията.

Не знаем какви са обвиненията, не сме получили нищо официално. Не желая да драматизирам отражението на този случай върху председателството на Съвета на ЕС. Напротив, искам да поздравя прекрасната работа на румънските власти и на румънското Постоянно представителство към ЕС, които в последните две седмици водят забележителни преговори. Това показва, че страната има възможностите да води европейското законотворчество, добави говорителят.

Същевременно обаче румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че ще започне процедура по назначаване на нов главен прокурор, съобщава агенция Аджерпрес.

"Ще отида в министерството и ще задействам процедура по назначаване на нов главен прокурор. В края на месец април изтича мандатът (на Аугустин Лазар - бел. аг.)", заяви Тоадер, цитиран от БТА.

В края на миналата година министърът на правосъдието задейства процедура по отстраняване от длъжност на Аугустин Лазар, подобна на тази, с която бе отстранена Лаура Кьовеши от Националната дирекция за борба с корупцията.

Настоящият главен прокурор на Румъния многократно е критикувал съдебната реформа, предприета от управляващата лява коалиция, заявявайки, че тя ще затрудни преследването на високопоставени официални представители по обвинения в корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа