Румъния с нов рекорд в износа на ток

Румъния с нов рекорд в износа на ток

Износът на електроенергия на Румъния от началото на годината е достигнал рекордно равнище от 5 тераватчаса (5 млрд. киловатчаса), като за това са допринесли различни фактори, съобщава румънското икономическо издание Економика. (economica.net), цитирано от БТА. Сред причините са пролетните наводнения, които засегнаха сериозно производствения капацитет в съседни държави, намаляването на цената на електричеството на борсата и голямото производство в Румъния,

Прагът от 5 TWh е бил преминат на 29 септември, съобщи директорът на Националната енергоразпределителна служба Октавиан Лохан.

Това е най-големият износ на електроенергия в историята на Румъния. Предишният пик бе през 2008 г., когато страната изнесе електричество в обем 4.4 TWh. Според изчисленията на
местните специалисти в края на годината Румъния ще е изнесла около 6.5 TWh електроенергия при прогнозирано производство от 60 TWh, което означава, че около 12 процента от цялата електроенергия, произведена в Румъния, ще бъде износ, отбелязва
Економика.

Според специалисти за доброто развитие на производството и износа на електроенергия са допринесли високият дебит на реките, огромният принос на т. нар. "зелена" енергия към
системата (4000 MW инсталирани във вятърни и слънчеви централи), поевтиняването на енергията, което направи страната конкурентноспособна за износ, и увеличеното търсене на енергия от съседни държави, пише изданието.

Председателят на Националната комисия за енергийно регулиране Николае Хаврилец заяви, че Румъния е станала енергийна сила в региона, а тази тенденция ще продължи.

Октавиан Лохан от Националната енергоразпределителна служба допълни, че наводненията, които са причинили огромни щети в Сърбия, България и Унгария, са помогнали на Румъния.

"Нашите съседи започнаха да внасят от нужда: Сърбия - около 400 MWh, Унгария - 1500 MWh. Енергията от Румъния стана атрактивна, защото е евтина", обясни Лохан. По думите му Румъния има най-евтината електроенергия в Европа като производствени цени, ако се изчисляват средните графици.

Според данни на румънската компания "Транселектрика" на 29 септември средната цена на електроенергията в Унгария е била 43.5 евро за магаватчас, в Словакия - 41,8 евро, в Чехия - 40,3 евро, а в Румъния - 44,6 евро. Цената на електроенергията варира в различните дни, като в някои случаи разликите могат да бъдат и от 10 процента, уточнява икономическото издание.

Румъния има балансиран енергиен микс. Една трета от производството се осигурява от водни централи, една трета – от топлоцентрали, а останалата част е атомна енергия и зелена енергия. Населението консумира годишно около 11 TWh от най-евтините източници на енергия - ВЕЦ-овете и АЕЦ.

Споделяне

Още от Бизнес