Румъния се кани да изнася газ за България, Молдова и Унгария

Румъния ще изнася до 2-3 години газ в Република Молдова, България и Унгария, след като бъдат изградени интерконекторните тръбопроводи, заяви в четвъртък председателят на Националната агенция за енергийно регулиране Никулае Хаврилец, цитиран от агенция Медиафакс и БТА.

Изграждането на газопровода, който ще свърже мрежите на Румъния и Молдова по трасето Яш-Унгени, ще започне през август и ще завърши до края на годината след обща инвестиция от 23-24 милиона евро, според делегирания министър за енергетиката Константин Ница.

Хаврилец каза, че добивът на газ в Черно море ще направи Румъния чист износител на природен газ. Резервите от газ в Черно море се проучват от компании като О Ем Ви Петром, ЕксънМобил (ExxonMobile) и Стерлинг Рисорсис (Sterling Resources).

Проектите за свързване на газопроводите на Румъния със съседните държави се намират на равнище политически дискусии от няколко години. Засега Румъния има газова връзка само с Унгария, като строежът ѝ завърши през 2010 г. след близо 10 години разговори, припомня Медиафакс.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?