Румъния се надява да приключи преговорите с ЕС до ноември

Румъния се надява до началото на ноември т.г. да приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз, каза държавният министър Йоан Талпеш, който е на посещение в София по покана на вицепремиера Пламен Панайотов.

След срещата между двамата Талпеш заяви, че Букурещ има на какво да се научи от София, която е на финала на преговорите, а Панайотов обеща подкрепа за Румъния, тъй като и двете страни имат обща цел - възможно най-рано през 2005 г. да подпишат договора за присъединяване към ЕС, за да се присъединят към съюза от 1 януари 2007 година.

На последната среща на върха на Европейския съвет бе решено, че България и Румъния ще подпишат общ договор за присъединяване и ще влязат в ЕС на една и съща дата, макар че темпът на преговорния процес с двете е различен.

Талпеш отбеляза, че след днешните разговори е проличало желанието на двете страни да бъдат заедно в пътя си към ЕС. "Обещах, че Румъния ще може до края на октомври, началото на ноември, да приключи с преговорите с ЕС и през май 2005 г. да подпишем един общ договор, за да може през януари 2007 г. да станем заедно пълноправни членове на ЕС", каза той.

Румънският министър и българският вицепремиер днес са говорили и за проекта Дунав мост 2.

Миналата седмица националният координатор на България за Пакта за стабилност Милен Керемедчиев съобщи, че в официално писмо до шефа на пакта Ерхард Бусек Румъния е обвинила България за забавянето на проекта. Кабинетът в Букурещ е информирал, че първо България трябва да свърши своята част от работата на своята територия, за да може и румънската страна да започне работа по моста. Румънската страна чакала от България и проект с крайния вид на моста - размери, височина, както и визия как ще влезе той в румънския бряг, както и пълна оценка за въздействието му върху околната среда.

След разговора си с Талпеш Панайотов заяви, че и двете страни са заинтересовани началото на този проект да бъде дадено още в рамките на тази година. И според София, и според Букурещ изграждането на втори мост над Дунав ще помогне за по-добра интеграция на двете страни в общия европейски пазар, допълни Панайотов. Румънският му колега не се изказа по темата.

Румънският министър каза и че северната ни съседка няма да прави спънки по проекта за АЕЦ "Белене". Това е решение на България, което Румъния уважава, освен това новата централа ще се различава много от тази в Козлодуй, защото в новите АЕЦ се увеличават мерките за защита на населението, каза Талпеш в отговор на въпрос за Белене.

Бе съобщено още, че много скоро - вероятно още на 20 юни, ще се проведе и среща между българският и румънският премиери Симеон Сакскобургготски и Адриан Нъстасе, по случай 50-годишнината от откриването на Дунав мост 1 между двете страни Русе - Гюргево.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?