Румъния се отказва от руските самолети, мисли за F-16

Румъния ще се откаже от руските МИГ-29, съобщи на пресконференция началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Михаил Попеску, цитиран днес от в. Зиуа.

В настоящия момент всички самолети МИГ-29, в това число 18 самолета, намиращи се във военновъздушната база Михаил Когълничану, са спрени от полети заради технически причини, посочи вчера началникът на генералния щаб.

Новата структурна схема на румънските ВВС предвижда в средносрочен план използването на по-малък брой МИГ-29, пише Зиуа. В съответствие с този план е бил изготвен проектобюджета на ВВС за същия период, като са предвидени близо 50 милиона долара разходи за технически ремонти на тези самолети. Военните специалисти са преценили, че може да се удължи ресурсът за летене на една ескадрила от 12 самолета, след като се инвестира по 4 милиона долара във всеки самолет.

Генерал Михаил Попеску каза, че ремонтът на 18-те самолета МИГ-29 не се оправдава и посочи, че тези самолети ще бъдат консервирани. По думите на Попеску пилотите от базата Михаил Когълничану ще летят вече на МИГ-21 Лансер, като още не е уточнен броят на самолетите от този тип, които ще бъдат изпратени от военновъздушната база в Констанца.

Генерал Попеску каза още, че до 2010 г. румънската армия ще се откаже и от самолетите МИГ-21 Лансер. По думите му Румъния ще се снабди с още транспортни самолети С-130 Херкулес, а след модернизиране на инфраструктурата на румънските военни летища, ще се мисли за нови модерни бойни самолети.

Като се има предвид техническата характеристика на пистите на румънските летища и особеностите на натовските самолети, изглежда че румънските военни специалисти са насочили вниманието си към закупуването на самолети Ф-16, посочва Зиуа.

Споделяне

Още от Балкани