Румъния ще гласува голямо сваляне на данъците

Румъния ще гласува голямо сваляне на данъците

Румънският парламент ще одобри тази седмица голямо намаляване на данъците, обяви премиерът на страната Виктор Понта късно вечерта в неделя на фона на международни реакции, че мярката ще повиши бюджетния дефицит на страната до неустойчиво равнище следващата година, предаде Ройтерс.

Понта описа предложения за намаляване на данъците, които ще влязат в сила поетапно от следващата година до 2019 г., включително намаляване на данък добавена стойност (ДДС) от сегашните 24 процента. Според премиера промените ще помогнат в борбата с укриването на данъци и ще стимулират икономическия растеж.

"В сряда управляващата коалиция ще гласува, за да одобри намаляване на данъците с една промяна - намаляване на ДДС на 19 процента, вместо планираните първоначално 20 на сто", обяви Понта в профила си във Фейсбук.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) предупредиха за фискалния ефект от намаленията, които включват още премахване на дивидентите и специалните такси в строителството, намаляване на акцизите и на ДДС.

Румъния е сключила с МВФ и ЕК предпазно споразумение на стойност четири милиарда евро, което изтича през септември.

Фискалният съвет в Румъния също постави под въпрос предложенията, които са внесени за обсъждане в парламента. Понта каза, че окончателното им гласуване трябва да стане преди края на юни.

Правителството на Виктор Понта предприе тази година няколко мерки за разхлабване на данъчната политика, сред които намаляване на ДДС на 9 процента за хранителните продукти, увеличаване на минималната работна заплата и удвояване на детските надбавки.

Правителството твърди, че може да си позволи тези мерки, защото има неочаквано високи приходи в бюджета. През първите четири месеца на годината консолидираният бюджет регистрира излишък от 0.85 процента от брутния вътрешен продукт, докато публичните инвестиции бяха около нулата.

Междувременно прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разследват Понта по обвинения в подправяне на документи и пране на пари, докато е бил адвокат. Парламентът отказа да отнеме имунитета на премиера, който отхвърля обвиненията.

Понта обяви още, че няма да може да изпълнява правомощията си през следващите 28 дни, докато се възстановява от операция на коляното в Турция. Премиерът поиска от президента Клаус Йоханис да назначи вицепремиера Габриел Опря като временен премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?