Румъния ще има трети премиер за седем месеца

Виорика Дънчила ще е първата жена начело на румънско правителство

Виорика Дънчила

Евродепутатката Виорика Дънчила е новото предложение на румънската Социалдемократическа партия (СДП) за премиер на страната след като боричканията за власт в партията принудиха да се оттегли втория за седем месеца министър-председател Михай Тудосе.

"Г-жа Дънчила е евродепутат от 2009 г., тя е уважавана в Брюксел, не търси конфликт, комуникативна е и има добри отношения с Европейската комисия", заяви влиятелният лидер на партията Ливиу Драгня.

По думите му изборът е "ясен сигнал за Брюксел, защото искаме да подобрим отношенията между правителството и Комисията", след като в последно време налице е напрежение заради законодателството, разглеждано от ЕС като потенциално отслабване на борбата срещу корупцията.

Ако 54-годишната Дънчила бъде одобрена от президента Клаус Йоханис в сряда, тя ще стане и първата жена, която ще ръководи правителството на втората по бедност държава в Европейския съюз след България. Дънчила е близък съюзник на партийния лидер Драгня.

Досегашният премиер Михай Тудосе съобщи късно в понеделник, че се оттегля от поста заради изгубената подкрепа на Социалдемократическата партия и по-специално заради конфликта му с партийния шеф. Това се случва едва 7 месеца, след като Тудосе пое властта в страната и само два месеца, след като правителството му оцеля при вот на недоверие.

Президентът Йоханис, който е остър критик на социалдемократите, във вторник официално прие оставката на Тудосе и представи министъра на отбраната Михай Фифор като временен министър-председател.

"Ние се нуждаем бързо от ново правителство, така че този период на несигурност да не се превърне в политическа нестабилност", каза Йоханис, добавяйки, че е "недоволен и загрижен".

Ситуацията в Румъния е нестабилна през последната година, а няколко пъти хиляди граждани излизаха на протести срещу управлението.

"Тръгвам си с вдигната глава", е казал Михай Тудосе на излизане от заседанието на ръководството на социалдемократите.

Конфликтът стана обществено достояние миналата седмица. Тогава Тудосе призова вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я обвини, че го е лъгала. Тя отказа да се оттегли. Дан е близка съюзничка на Драгня, влиятелния партиен лидер. Тя е поискала от Тудосе да отстрани шефа на румънската полиция заради случай с полицай, обвинен в педофилия, но премиерът отказал.

Михай Тудосе е вторият премиер на Румъния, отстранен от поста от партията си, при това няма и година след избирането му. Същата съдба имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта след като парламентът му гласува недоверие по инициатива на управляващата формация.

Партията реши, че има нужда от ново правителство, с нов подход, заяви Тудосе пред репортери след партийното заседание.

Социалдемократите спечелиха 46% на изборите през декември 2016 г. с обещания за намаление на данъците, нарастване на заплатите и пенсиите. Година по-късно много от тези обещания не са изпълнени, а решението за прехвърляне на тежестта на социално-осигурителните вноски върху работниците предизвика масови протести миналата година.

През 2017 г. страната бе разтърсена от най-мощните протести от падането на комунизма насам заради плановете на правителството да декриминилазира някои корупционни деяния. В крайна сметка правителството оттегли указа, но пък парламентът по-късно прие други промени в съдебните закони, които според критиците на управлението може да повлияят на съдебните дела за корупция.

Номинираната за нов премиер Дънчила твърдо защити законодателството.

Оставката на Тудосе подкани японския министър-председател Шиндзо Абе да прекрати преговорите с правителството на Букурещ, заявиха румънски официални лица. Абе, който пристигна в Букурещ във вторник по време на първото си посещение в Румъния на японски премиер, трябваше да се срещне с президента Йоханис.

Споделяне

Още от Европа