Румъния ще се опита да задържи върналите се от чужбина работници

Румънският финансов министър Флорин Къцу

Румънският финансов министър Флорин Къцу заяви, че страната ще се опита да задържи румънците, които са се върнали от чужбина заради пандемията, като отбеляза, че има сектори, които търсят да наемат 10 000 служители, съобщава в. "Адевърул".

"Търсехме квалифицирана работна ръка и искахме да си дойдат румънците в страната, за да работят тук. Допреди месец и нещо имахме проблеми с работната ръка. И сега в сектора на търговията на дребно се търсят 10 000 души. Големите компании търсят 10 000 служители", заяви Къцу.

Той отбеляза, че строителният сектор, в който работят голяма част от румънците в чужбина, не е спирал работа по време на здравната криза и напомни, че има няколко големи строителни проекти като магистралата Сибиу-Питещ и разширяването на букурещкото летище Отопени, за които ще има нужда от работна ръка.

"Мисля, че това е най-важното предизвикателство за това правителство: да намери решения, за да задържи в страната румънците, които се върнаха. Тук е предизвикателството. Те си дойдоха в страната сега, хайде да направим нещо за тях, да осигурим условия, за да останат тук! Мисля, че ще успеем да направим това", подчерта министърът.

Той добави, че правителството търси решения, включително чрез отпускане на помощи за работодателите.

Споделяне

Още от Европа