Румъния сменя България в Съвета за сигурност на ООН

Румъния ще смени България като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Гласуването за петте места, които се овакантяват в края на годината, ще е днес, но кандидатурите са безспорни. Освен Румъния, очаква се да бъдат избрани Алжир, Бенин, Бразилия и Филипините.

Съветът за сигурност е главен орган на ООН, натоварен с опазването на международния мир и сигурност. Неговите решения имат задължителна правна сила, за разлика от решенията на Общото събрание, които са предимно декларативни. Пет от общо 15 членки на Съвета са постоянни, а останалите се избират за по две години. България влезе в Съвета за сигурност на 1 януари 2002 г. Двете с Румъния са от квотата на страните от Източна Европа. От влизането си в ООН Румъния е имала три мандата в СС - през 1962 г., през 1976-1977 г. и през 1990-1991 г.

Въпреки че нито едно от двете места за Западна Европа не се овакантява тази година, известни са страните, които догодина ще заместят Германия и Испания. Това са Гърция и Дания, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?